Kongatják a vészharangot: erre figyelj, ha mostanában csirkehúst vásárolsz!

Kongatják a vészharangot: erre figyelj, ha mostanában csirkehúst vásárolsz!

Kongatják a vészharangot: erre figyelj, ha mostanában csirkehúst vásárolsz! Csirke vásárlásakor figyeljünk a hús színére, állapotára és a csomagolásban lévő folyadék mennyiségére, mivel ezek a jelek segíthetnek eldönteni, hogy a baromfi friss-e.

( További friss híreink )

A csirkefogyasztás világszerte rendkívül népszerű, 2022-ben több mint 75 milliárd csirkét vágtak le élelmezés céljából. Azonban a csirkehús fogyasztása azonban bizonyos egészségügyi kockázatokkal járhat, ha nem megfelelően készítjük el. A CDC szerint a nem megfelelően főtt csirkéből származó baktériumok, mint például a Salmonella, a Clostridium Perfringens és a Campylobacter, különböző betegségeket idézhetnek elő. Fontos tudni, hogy a nyers csirkét nem ajánlott megmosni, mivel ez csak tovább terjesztheti a baktériumokat – írja a Daily Meal.

A vásárláskor több módszer is létezik arra, hogy felismerjük a friss és jó minőségű csirkehúst. Elsődlegesen figyelni kell a hús színére: a világos húsú csirkék esetében halvány és rózsaszínű árnyalatot kell látnunk, míg a sötét húsúaknál sötétebb rózsaszínt. Mindkét típusnak fényesnek kell lennie. A romlott hús szürke színűvé és tompa felületűvé válik.



Továbbá fontos ellenőrizni, hogy nincsenek-e sérülések vagy elszíneződések a húson. A csomagolás sértetlensége is kulcsfontosságú, külső sérüléseket vagy zúzódásokat mutató termékeket kerülni kell. A tartályban összegyűlt felesleges folyadék jelenléte rossz jel lehet, mivel ez azt sugallja, hogy a hús vizet szívott magába hűtés közben, ami negatívan befolyásolhatja az ízét és textúráját.

Az érzékszervek használata is segíthet az állapot megítélésében. Ha furcsa vagy savanykás szagot érezünk már a boltban vagy otthon kinyitva, jobb ha elkerüljük az adott terméket. A textúra vizsgálatakor pedig arra kell figyelnünk, hogy ha megbökjük a húst és a nem tér vissza eredeti formájába vagy túl keménynek tűnik, akkor valószínűleg nem friss.

Mindig keressük az élénk színűt és sértetlen csomagolású termékeket; tapintásra pedig azt preferáljuk, amelyik rugalmasan reagál az érintésre. Ezek kombinálása segíthet abban, hogy minőségi baromfit válasszunk az élelmiszerboltokban.

error: Content is protected !!