Nyugdíj melletti munkavégzés szabályai – fontos bejelentés érkezett!

Nyugdíj melletti munkavégzés szabályai – fontos bejelentés érkezett!

Nyugdíj melletti munkavégzés szabályai – fontos bejelentés érkezett! Így dolgozhatsz nyugdíj mellett 2024-ben – Íme a nyugdíj melletti munka szabályai, fontos tudnivalók! Hogyan lehet nyugdíj mellett munkát vállalni és dolgozni 2024-ben? Milyen adókat kell fizetnie annak a nyugdíjasnak aki dolgozik a nyugdíj mellett 2024-ben és ezáltal hány százalékot vonnak le így a bruttó fizetéséből? Mennyi nettó bért kap a nyugdíjas dolgozó?

( További friss híreink )

A nyugdíjkorhatárt elért személy – ideértve a nőket is, akik a NŐK40 éves korkedvezménnyel vonulnak nyugdíjba – ha munkát vállal, akkor mentesül a 18,5 %- os TB-járulék alól, és a foglalkoztatója is mentesül a 13 %-os szociális hozzájárulási adó alól.

Nyugdíj melletti munkavégzés 2024 szabályok és adózás – érthetően elmagyarázva

A közszférában dolgozók, például közalkalmazottak, rendvédelmi, honvédelmi vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állók esetében a nyugdíj szünetel, bár ez idő alatt továbbra is nyugdíjasnak számítanak. Ezen időszak alatt alkalmazhatók a korábban ismertetett kedvező szabályok.




Amennyiben a nyugdíjas, beleértve az özvegyi nyugdíjast is, egyéni vagy társas vállalkozóként tevékenykedik, akkor a nyugdíjkorhatár elérése után kiegészítő tevékenységet végző vállalkozóvá válik.

2022. szeptember 1-től nem lehet új KATA-alany. Ha a vállalkozó személyi jövedelemadót alkalmaz, vagy átalányadós egyéni vállalkozó, akkor mentesül a járulék és a szociális hozzájárulási adó fizetése alól, kivéve az osztalékalap utáni szochót, amelyet az adófizetési felső határig meg kell fizetnie.

A kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozó nem köteles 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizetni. Ha a nyugdíjas osztalékot kap, akkor az adófizetési felső határig szochót kell fizetnie utána.

Ez is érdekelhet:

Hétvégi fűnyírás, favágás, flexelés – ezek a szabályok léptek életbe a vasárnapi munkavégzésnél!

error: Content is protected !!