Itt a hivatalos dátum – Megjelent a Magyar Közlönyben, Orbán Viktor szünetet rendelt el!

Itt a hivatalos dátum – Megjelent a Magyar Közlönyben, Orbán Viktor szünetet rendelt el!

Itt a hivatalos dátum – Megjelent a Magyar Közlönyben, Orbán Viktor szünetet rendelt el!Országos leállásra készülhetünk 2024. december 30-tól 2025. január 1-jéig, ekkor lesz ugyanis a közigazgatási szünet. A dátum már decemberben megjelent a Magyar Közlönyben, így már teljesen biztos, hogy ezeken a napok nem intézhetjük el ügyes-bajos dolgainkat. Azt sem árt észben tartani, hogy a nagy leállás előtt lesz egy igen hosszú, 6 napos hétvégénk. Cikkünkből kiderül, mire számíthatunk, és hogyan alakul a közigazgatási szünet 2024-ben.

Kikre vonatkozik?

A közigazgatási szünet a kormányzati igazgatási szervekre vonatkozik. A rendelet már hatályban van.

Lesz nyári közigazgatási szünet is 2024-ben?

A kormánynak a rendeletet a tárgyévet megelőző évben, december 15-ig kell kihirdetnie az elrendelt téli és nyári igazgatási szünetet. Tavaly csak a téli időpontját adták ki, vagyis 2024-ben nem lesz nyári közigazgatási szünet.

Mit kell még figyelembe vennünk a közigazgatási szünet 2024-es időszakához közeledve?




Fontos észben tartani, hogy december 24. és 29. közti időszak hatnapos hosszú hétvége lesz, tehát ezzel is számolnia kell annak, aki ügyeket szeretne intézni.  Sőt a legtöbb kormányhivatal már december 23-án sem lesz nyitva, de az olyan közfeladatok és hatósági teendők, amelyek nem halaszthatók el, el lesznek látva még az igazgatási szünetben is az ügyfélszolgálatok által.

Ezen kívül január 1-je munkaszüneti nap lesz.

A közigazgatási szünet 2024-ben még így is rövidebb lesz, mint tavalyi és az azelőtti, amely 13 napig tartott.

Igazgatási szünetben elektronikus ügyintézést, hivatali tárhelyre beérkezett üzenetek napi szintű átvételét sem kell biztosítani a törvény alapján. A szünet a hatósági és egyéb eljárások ügyéntézéseinek határidejeibe és az eljárások szüneteltetésének időtartamába nem számít bele.

Mikorra érdemes végeznünk ügyeinkkel?

Aki teheti, még december 22-ig intézze el azon ügyeit, amelyekkel előreláthatólag foglalkoznia kell. A közigazgatási szünet ideje alatt csak az igazán sürgős esetekben keressük fel a nyitva tartott kormányablakokat.

Mely önkormányzatok rendelhetnek el igazgatási szünetet?

  • a fővárosi közgyűlés (főpolgármesteri hivatal tekintetében)
  • a települési önkormányzat képviselő-testülete (a települési önkormányzat képviselő testületének polgármesteri hivatala, közterület – felügyelet és közös önkormányzati hivatala tekintetében)
  • a vármegyei közgyűlés (a vármegyei önkormányzati hivatal tekintetében)

További friss híreink >>>

error: Content is protected !!