Június 12. napjáig tart a határidő, ennyi pénzt kell fizetned, kötelező!

Június 12. napjáig tart a határidő, ennyi pénzt kell fizetned, kötelező!

Június 12. napjáig tart a határidő, ennyi pénzt kell fizetned, kötelező!A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb közleménye szerint 2024-től már utalással is lehet fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

( Friss híreink )

A havi 11 300 forintos járulékot azoknak kell fizetniük, akik nem rendelkeznek biztosítással, és más jogcímen sem jogosultak az egészségügyi ellátásra.

A befizetési lehetőségek közé tartozik az online fizetés a NAV Ügyfélportálján keresztül, valamint az átutalás is elfogadott módszer. Az átutalás esetén a közlemény rovatban feltétlenül szükséges feltüntetni az adóazonosító jelet annak érdekében, hogy az összeg megfelelően azonosítható legyen.

Azok, akik továbbra is a csekk fizetési formát választanák, a 1819-es számon kérhetik azt az NAV Infóvonalon. Ebben az esetben az adóazonosító jel megadása is elengedhetetlen. A csekket a NAV a nyilvántartásában szereplő levelezési címre vagy tartózkodási helyre postázza.
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára kell utalni a 10032000-06055826 számlaszámra.

A befizetési határidő mindig a következő hónap 12-éig terjed, tehát például a januári kötelezettség február 12-éig kell kifizetésre kerüljön. A járulék havi összege 11 300 forint, de napi szinten 380 forinttal kevesebb, ha csak egy részét kell megfizetni.

Fontos megjegyezni, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot azoknak kell megfizetniük, akik nem rendelkeznek biztosítással, nem állnak munkaviszonyban, nem vállalkozók, nem őstermelők, és más jogcímen sem jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére.

Kiemelendő, hogy azok, akik nyugdíjasok, nappali tagozatos tanulók, szociálisan rászorultak, vagy különféle anyasági ellátásokban részesülnek, jogosultak az ellátásra, így számukra nem szükséges a járulékot fizetni.

A részletes információkat az érintett jogosultsági körökről a NAV honlapján, valamint a 91. számú információs füzetben találhatják meg az érdeklődők.

error: Content is protected !!