Gázfogyasztók figyelem! Fontos határidő közeleg, sok pénz múlhat rajta!

Gázfogyasztók figyelem! Fontos határidő közeleg, sok pénz múlhat rajta!

Gázfogyasztók figyelem! Fontos határidő közeleg, sok pénz múlhat rajta! A jövő hónap végén fordul az év a gázfogyasztók számára: ekkortól jár újra 1800 köbméter kedvezményes gáz. Sokan teszik fel a kérdés, hogy érdemes-e július 31-én diktálni.
A kedvezményes gáz mennyisége mindig egy naptári évre jár, ami a gázszolgáltatónál augusztus elsejével kezdődik és július 31-én ér véget. Ez hivatalosan 63645 MJ, amely nagyságrendileg 1800 köbméter, de területenként különbözhet. Az Infostart a gázszámlák értelmezésében segítő Facebook-csoport bejegyzésére hivatkozva megírta, hogy éri meg jobban: ha az utolsó napi adatokat bediktáljuk vagy ha nem.

Ha beleférsz a kedvezményes gáz mennyiségébe

Elő kell venni az előző elszámoló számlát, és megnézni rajta, hogy 2023. július 31-re milyen óraállás szerepel rajta, és ellenőrizni a gázórát, hogy hol áll. Ha a kettő közötti belefér a kedvezményes mennyiségbe, akkor érdemes diktálni, mivel így lehet kihasználni a teljes kedvezményt. Ha viszont sok lenne a bent maradó, akkor nem biztos hogy érdemes diktálni, mert ha utána esetleg túlfogyasztás van, akkor az utólagos becsléssel jobban járhat a fogyasztó.
Ha több gázt fogyasztottál a kedvezményes mennyiségnél

Ha a 2024. július 31-i óraállás olyan, hogy nem fér bele a kedvezményesbe 2023. augusztus 1-jéhez képest, akkor nem érdemes diktálni. Miért? Mert akkor mindenképp lesz piaci erre a kvótaévre, de ha épp most szigeteltél, vagy beállítottál egy-két hűtő-fűtő klímát –azaz csökkenni fog a fogyasztásod –, akkor a mostani túlfogyasztás átcsúszhat a kisebb fogyasztású időszakra – írja Ribárszki Anna, a Facebook-csoport alapítója.

Mivel július 31-e már nagyon közeleg, érdemes már most ránézni a számlákra, és ha kell, jobban odafigyelni addig is a fogyasztásra.

error: Content is protected !!