Szociális tűzifa 2024 – Idén is osztanak ingyenes tűzifát, mutatjuk, hol:

Szociális tűzifa 2024 – Idén is osztanak ingyenes tűzifát, mutatjuk, hol:

Szociális tűzifa 2024 – Idén is osztanak ingyenes tűzifát, mutatjuk, hol: A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium 5 ezer fő alatti településeknek szóló pályázata idén 5 milliárd forintos keretösszeggel indult. Hajdú-Bihar vármegyében 57 települést támogatott a szaktárca a szociális tüzelőanyag programban, mutatjuk, mennyit nyertek az önkormányzatok.Idén április 30-ig pályázhattak a magyarországi, 5 ezer fő alatti települések önkormányzatai a szociális tüzelőanyag programban. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium pályázata még 2011-ben indult, akkor mintegy 850 millió forintból részesült 456 önkormányzat támogatásban, és több mint 45 ezer rászorulton tudtak segíteni. Az évek során az összeg ötmilliárd forintra emelkedett. Idén Hajdú-Bihar vármegyében 57 település nyert, több mint 244 millió forintot.




Idén a 2346 önkormányzat által benyújtott érvényes pályázat közül 174 igény esetében barnakőszénre, 2122 esetében keménylombos, 50 esetében pedig lágylombos tűzifára nyertek el a pályázók kormányzati támogatást. Az összeget szeptember 30-ig kapják meg az önkormányzatok. A nyertesek a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2025. február 14-éig osztja ki a rászorulók részére.

Többszáz családot támogatnak idén is a szociális tüzelőanyag program

Báránd önkormányzata mintegy 5,1 millió forintot nyert, melyből körülbelül 192 erdei köbméter keménylombos tűzifát szereznek be. Megkeresésünkre Kovács Miklós polgármester elmondta, az igénylés szabályait meghatározó rendeletet várhatóan szeptemberben fogadja el a képviselő-testület. – A terveink szerint háztartásonként 0,5-1 köbméterrel támogatjuk a bárándi családokat. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az önkormányzat szállítja majd ki a tűzifát, várhatóan október-november hónapokban – mondta. Hozzátette, idén körülbelül 200-230 családot segítenek támogatásból.




Újszentmargita 4,1 millió forint támogatást nyert 150 mázsa keménylombos tűzifa beszerzésére. Csetneki Csaba polgármester elmondta, körülbelül 280 háztartást tudnak majd támogatni ebből a mennyiségből.

Szeretnénk idén is minél hamarabb kiosztani a tüzelőt, várhatóan augusztus végén, szeptember elején alkotjuk meg a rendeletet

– ismertette. Mindez függ attól, mikorra tudják beszerezni a szociális tüzelőt a Nyírerdőtől. A jogosultak egy meghatározott helyen és időpontban vehetik majd át a megítélt tűzifamennyiséget.

Hajdúszovát nyerte a legtöbb támogatást szociális tűzifa beszerzésére

– Körülbelül 80 családnak tudunk idén segíteni, a képviselő-testület június 26-án tárgyalja majd a rendeletet, ami alapján igényelhetik a szociális tűzifát a rászorulók. Szeretnénk még a fűtési szezon előtt kiszállítani a jogosultaknak megítélt mennyiséget – tájékoztatott Szabóné Karsai Mária, Ebes polgármestere. Az önkormányzat 3,7 millió forint értékben vásárol 141 köbméter keménylombos tűzifát.




A vármegyében Hajdúszovát önkormányzata a legtöbb támogatást, kicsivel több mint 16,5 millió forintból szereznek be 566 köbméter tűzifát.

Körülbelül 600 családot tudunk támogatni ebből. Januárban szállítjuk majd ki a jogosultaknak a tűzifát

– tájékoztatott Váradi Jenő polgármester.

Idén a legtöbb támogatást, összesen több mint 933 millió forintot Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye önkormányzatai kapják, ezt követik Szabolcs-Szatmár Bereg vármegye önkormányzatai több mint 907 millió forinttal, valamint Somogy vármegye önkormányzatai csaknem 420 millió forinttal.