Nagy változás jön Hétfőtől, 2024 Július 1-től így változik a GYES!

Nagy változás jön Hétfőtől, 2024 Július 1-től így változik a GYES!

Nagy változás jön Hétfőtől, 2024 Július 1-től így változik a GYES! Július 1-jétől jelentős változások lépnek életbe a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapításának folyamatában, melyeket a Kulturális és Innovációs Minisztérium jelentett be.

Az új intézkedések célja a kisgyermeket nevelő családok adminisztratív terheinek csökkentése és az ellátások folyósításának gördülékenyebbé tétele.
Automatikus GYES megállapítás a GYED lejárta után

A változások értelmében a gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult szülők számára a GYES megállapítása és folyósítása automatikusan, hivatalból történik majd a GYED lejárta után.

Ez azt jelenti, hogy azoknak a szülőknek, akik GYED-ben részesültek gyermekük 2. életévének, illetve ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig, nem kell külön kérelmezniük a GYES-t.

Az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

Kérelmezési kötelezettség és elektronikus ügyintézés

A 2024. július 1-je után életbe lépő változások szerint csak abban az esetben szükséges GYES iránti kérelmet benyújtani, ha a GYED-re jogosult szülő nem ugyanaz, mint aki a GYES-t igényelné, vagy ha a GYED jogosultság már a gyermek második, illetve harmadik életéve előtt megszűnt.
A kérelmeket elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül a SZÜF felületén lehet benyújtani, ami tovább egyszerűsíti az ügyintézést.

A GYED Extra intézkedéscsomag és munkavállalás

Az immáron 10 éve bevezetett GYED Extra intézkedéscsomag továbbra is lehetővé teszi, hogy több gyermek után egy időben is járjanak a gyermekgondozási ellátások, mint a csecsemőgondozási díj (CSED), a GYED és a GYES.

Emellett a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett. Az új adminisztrációs intézkedés további könnyebbséget jelent a munkát végző szülők számára.

A GYES és GYED tényleges összegei

Az ellátások összege azonban már hosszú évek óta változatlan. A GYES összege 2008 óta az öregségi nyugdíjminimum 100%-a, azaz bruttó 28.500 Ft/hó, ami gyermekenként értendő. Így 2024-ben az alábbiak szerint alakul:
  • 1 gyermek esetén: bruttó 28.500 Ft/hó
  • 2 gyermek esetén: bruttó 57.000 Ft/hó
  • 3 gyermek esetén: bruttó 85.500 Ft/hó
  • 4 gyermek esetén: bruttó 114.000 Ft/hó

    Növekvő munkavállalási arányok GYES és GYED mellett

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban 41 500 munkavállaló dolgozott GYES mellett, ami 25%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. A GYED mellett munkát vállalók száma 2023-ban több mint 28 700 volt, míg az előző években 24-26 ezer között mozgott.
Az új intézkedések bevezetésével a kormány célja, hogy tovább csökkentse a családok adminisztratív terheit és támogassa a kisgyermeket nevelő szülők munkavállalását.

Bár a GYES összege változatlan marad, az új rendszer jelentős könnyebbséget jelenthet a családok számára az ellátások igénylésében és folyósításában.

error: Content is protected !!