Rendkívüli változást jelentettek be – így módosítható a nyugdíjelőleg összege:

Rendkívüli változást jelentettek be – így módosítható a nyugdíjelőleg összege:

Rendkívüli változást jelentettek be – így módosítható a nyugdíjelőleg összege: Sokaknak nyugdíjigényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. 2024-ben új lehetőség jelent meg a nyugdíj igénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíjügyeknél.

A legfrissebb hírek ITT!Minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíjelőleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig. Ettől az időszaktól függetlenül is szükség lehet előleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik sokszor nem egyszerű folyamat – írja az ado.hu.

A nyugdíjtörvény szerint, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylőnak előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.A nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Ez a változás a nyugdíjelőleg szerepét, rendeltetését nem befolyásolja, az eljárás jogi természetét érinti.

A nyugdíjtörvény 2024. január 1-jétől hatályba lépett módosítása új lehetőséget jelent a nyugdíjigénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíjügyeknél. Az új rendelkezés szerint ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt nem bírálják el, az időközben beszerzett adatokra hivatkozva az igénylő kérheti a nyugdíjelőleg összegének módosítását.

A módosítás iránti kérelem az esetek túlnyomó részében természetesen a magasabb összegű nyugdíj előleg megállapítására fog irányulni annak érdekében, hogy a végleges összeg megállapíthatóságáig is több lehessen az előleg összege, de ritkább esetben ennek a fordítottja is előfordulhat. A nyugdíj végleges összegének megállapításakor ugyanis a nyugellátás összegébe a folyósított előleg összegét be kell számítani, így a korábbi adatok alapján megállapított előleg összeg a további adatok alapján kevesebb lehet, ami az előleg módosításkor a későbbi különbözet nagyságrendjét javíthatja.Amint valamennyi adat rendelkezésre áll a nyugdíj összegének végleges kiszámításához, haladéktalanul sor kerül az erről szóló határozat kiadására.

error: Content is protected !!