400 EZER FORINTOS PÁLYÁZAT KAZÁNCSERÉRE, KONDENZÁCIÓS KAZÁNRA, FRISS PÁLYÁZAT INDUL!

400 EZER FORINTOS PÁLYÁZAT KAZÁNCSERÉRE, KONDENZÁCIÓS KAZÁNRA, FRISS PÁLYÁZAT INDUL!

ÚJ PÁLYÁZAT >>> 400 EZER FORINTOS PÁLYÁZAT KAZÁNCSERÉRE, KONDENZÁCIÓS KAZÁNRA, FŰTŐKAZÁNRA, KOMBIKAZÁNRA, KÉMÉNYRE!

Kötelező kazáncsere jön egy unios rendelet alapján! De holnaptól, azaz február 1-től 400 ezer forintot spórolhatnak meg  a családok a kazáncsere esetén!

Hogy képben legyünk tudnunk kell, hogy léteznek nyílt és zárt égéterű kazánok!

Mit jelent az egyik és  másik?

Nyílt égéterű kazán :lakás belsejéből szívják el az égéshez szükséges oxigént.Ez a kazán mindenképpen kéménybe van kötve, társasházaknál lehet ez gyűjtőkéménybe kötve, családi házaknál pedig természetesen a  saját kéménybe.EZEK A KAZÁNOK amíg üzemképesek, addig használhatóak!

Zárt égésterű kazán: lakáson  kívülről szívják el az égéshez szükséges oxigént.A füstgázt itt egy osztott rendszeren keresztül vezetik el, a társasházaknál gyűjtőkéménybe, családi házaknál normál kéménybe.

A kazán, illetve a kéményrendszer pedig kétféle lehet:

turbós kazánoknál a belső kéménycső alumíniumból készült,

kondenzációs kazánnál a belső kéménycső műanyagból készült (=kondenzációs kéményrendszer).

AZ ÚJ KAZÁNCSERE RENDELET SZERINT már csak a kondenzációs kazánok felelnek meg az Európai Unio előírásainak, a  turbo kazánok nem, így ezek már a végét járják! Ilyen turbo kazánt már nem gyártanak, de a régiek addig még használhatók, amíg tönkre nem mennek.UTÁNA MÁR CSAK KONDENZÁCIÓS KAZÁNT LEHET A HELYÉRE BERAKNI!

FONTOS! Ha elromlik a nyílt égésterű kazán, akkor ahelyett kondenzációsat kell felszerelni (kivétel,  a társasházakban, ahol egy ideig még a nyílt égésterű ErP-s készülékeket is fel lehet tenni és gyűjtőkéményekhez csatlakoztatni). Családi házaknál nincs kivétel, csak kondenzációs kazánt lehet felszerelni, és ehhez a kéményt is át kell alakítani, ami meglehetősen költséges.

KÉMÉNY ÁTALAKÍTÁS! – KOMOLY KÖTÉSÉG!

Mivel a turbo és  kondenzációs kazánok kéménye nem ugyanolyan, így ha a családnak turbo kazánja volt eddig és most ugye kötelesek kondenzációs kazánt beszereltetni a kéményt is át kell alakítani! EZ DUPLA ANNYI KÖLTSÉGGEL JÁR, MINT MAGA A KAZÁNCSERE!

(Laikusok úgy nézhetik meg, hogy milyen a kazánjuk, hogy megmérik a kéménynyílás átmérőjét: a 13 cm-es nyílt égésterű, a 10 cm átmérőjű, illetve osztott csövű zárt égésterű.)

HOLNAPTÓL VAN EGY KÖZTES MEGOLDÁS IS, MELLYEL A KONDENZÁCIÓS KAZÁN NEM ÚSZHATÓ MEG, DE A KÉMÉNY ÁTALAKÍTÁS IGEN! Társasházakban és családi házakban is alkalmazható. Az új készülék tulajdonképpen egy olyan kondenzációs kazán, amelynél maradhat az a turbós kazánnál használt (a falon vagy tetőn át kivezetett) osztott kéménycső,amelynek a belső csöve alumíniumból készült.

KÉSZÜLÉKCSERE TUDNIVALÓK :

Csak olyan szerelő cserélheti majd ki a kazánt, akinek van .egyszerűsített gázkészülékcserére engedélye.

Kéményseprő NEM KELL az engedélyezéshez!

A szerelő fogja jelenteni a gázszolgáltatónak, hogy készülékcsere történt és minden rendben van, minden az előírások szerint van beszerelve.

1 hetes időtartamot számoljunk a cserére és az ezt követő adminisztrációra.

A kazáncsere szempontjából mindegy, hogy csak fűtőkazánról van-e szó, vagy kombikazánról (amely meleg víz készítésére is alkalmas, átfolyós vagy tárolós rendszerben). A csak vízmelegítésre használt gázkészülékekre pedig nem vonatkozik a kazáncsere-rendelet.

 

error: Content is protected !!