120.000 Ft jár mindenkinek államtól, aki házasodik – TÁJÉKOZTATÓ az első házasok kedvezményéről

120.000 Ft jár mindenkinek államtól, aki házasodik, TÁJÉKOZTATÓ az első házasok kedvezményéről !

Az adócsomag benyújtása utáni napokban az internetadó és egyéb őrületek mellett érthető módon kevesebb szó esett a törvényjavaslat szerényebb elemeiről, pedig ezek között is akadnak érdekességek. Ilyen például a friss házasoknak juttatott adókedvezmény, amely felfogható egy 120 ezer forintos nászajándékként is, két évre elosztva.

A friss házasoknak ugyanis csökkentik az adóalapját az esküvő után legfeljebb két évig, ami havi szinten 5000 forintot hoz a konyhára. Persze nyilván akkor, ha valaki dolgozik és adózik. Csak ezért amúgy biztosan nem lesz majd érdemes két évente elválni, és újraházasodni: a kedvezményt eleve csak azok a párok kapják, ahol legalább az egyik félnek ez az első házassága.

A kedvezmény a házasságkötés utáni első hónaptól jár legfeljebb 24 hónapon keresztül. Ha azonban idő közben jön a gyerek, vagyis már családi kedvezményre is jogosult lenne a pár, a frissházas-kedvezmény elveszik, és már a családi kedvezmény jár.

Az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezményhez hasonlóan a megfelelő nyilatkozat megtétele esetén már az előleg levonásánál figyelembe vehető, a házastársak közösen is érvényesíthetik, vagy az adóév elteltével az adóbevallásban megoszthatják egymás között. A kedvezményt a házastársak akkor is megoszthatják egymás között, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe.

A házasságkötések száma Magyarországon az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, különösen a fiatalok körében: a KSH szerint a 25 év alattiaknál 2001 óta negyedére, 1990-hez viszonyítva pedig a tizedére esett itthon a házasok aránya. Ezt nem ellensúlyozta az együttélések száma sem: 1990-ben többen éltek csak házaspáros családban, mint 2011-ben házas és élettársi kapcsolatban összesen.

Nem valószínű, hogy pusztán a 120 ezres adókedvezmény miatt jelentősen megnövekszik majd a családalapítási szándék, vagy hogy sorban állnak majd az eddig csak együtt élő párok az anyakönyvi hivatalokban, mindenesetre egy újabb olyan ösztönző, amellyel a kormány inkább a házasság felé terelné a lakosságot az együttéléssel szemben.

A kedvezmény egyébként költségvetési szempontból nem lesz igazán jelentős tétel: ha minden házasodó az első házasságát kötné, és egyiküknél sem jönne gyerek, két éves távon akkor sem jelentene többet a be nem folyó adó 4,5 milliárd forintnál. A valóságban tehát ennyi sem lesz, sokan valószínűleg hamarabb lépnek be a családi adókedvezményt kapók körébe. Illetve az elvált és újraházasodó emberek is lefelé húzzák majd ezt az összeget.

error: Content is protected !!