Nyugdíjemelés 2023: hivatalos, ennyi plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok idén!

Nyugdíjemelés 2023: hivatalos, ennyi plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok idén!

A Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben teszi közzé az augusztusi inflációs adatokat is tartalmazó gyorstájékoztatóját, amely a nyugdíjas-infláció kiszámításához szükséges tényadatokat is tartalmazza. Az augusztusi adatok alapján a kormányzat becslést készít majd a nyugdíjasinfláció mértékéről, és amennyiben előbbi meghaladta az általános inflációt, úgy az alapján határozhatják meg a pótlólagos nyugdíjemelést” – ismertette a részleteket Farkas András nyugdíjszakértő, aki a saját kalkulációi alapján úgy véli, a nyugdíjasinfláció elérheti a 18 százalékot, adott esetben akár 18,5 százalékig is emelkedhet.

(A legfrissebb hírek itt)

Mindez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget folyósíthatják a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, továbbá visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra is megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet

– sorolta a szakember nyugdíjemelés várható menetét.

A nyugdíjak elértéktelenedésével kapcsolatban Farkas András arról beszélt a Növekedés.hu-nak, hogy Magyarországon az utóbbi évtizedben is a relatív elszegényedés folyamata zajlott a nyugdíjasok körében. A frissen megállapított nyugdíjak a valorizációs eljárás következtében képesek lekövetni a keresetek növekedését, ám ezt követően évről évre kisebb mértékben nő egy nyugdíj az átlagkeresetnél, ezért automatikusan elindul egy relatív elszegényedési folyamat.

Ezt a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tudja kezelni, így legfeljebb az előttünk álló nyugdíjreform adhat választ erre a problémára – mutatott rá a szakértő és hozzátette:

„Ez egyre több nyugdíjast érint.”

error: Content is protected !!