Minimálbér 2024 – Januártól hatalmas béremelés jön!

Minimálbér 2024 – Januártól hatalmas béremelés jön!

Minimálbér 2024 – Januártól hatalmas béremelés jön! A minimálbér egy olyan törvényben meghatározott összeg, amely alatt egy munkavállaló nem dolgozhat. A minimálbér célja, hogy biztosítsa a munkavállalók számára az alapvető megélhetéshez szükséges jövedelmet.

( Friss híreink itt )

Magyarországon a minimálbért a Kormány határozza meg évente. A 2023-as évre a minimálbér órabérben 1174 forint, havi bruttó összegben 200 000 forint.

A minimálbérnek számos pozitív és negatív hatása is van.

Pozitív hatások

  • A minimálbér segít a munkavállalók számára az alapvető megélhetéshez szükséges jövedelem biztosításában.
  • A minimálbér hozzájárul a munkaerőpiac átláthatóságához és a versenyképességhez.
  • A minimálbér segít a szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentésében.

Negatív hatások

  • A minimálbér növelheti a munkanélküliséget, különösen a fiatalok és a kevésbé képzett munkavállalók körében.
  • A minimálbér növelheti a vállalkozások költségeit, ami akár áremeléshez is vezethet.

A minimálbérről a szakemberek között is vannak eltérő vélemények. Egyesek úgy vélik, hogy a minimálbérnek nincs jelentős hatása a munkaerőpiacra. Míg mások úgy vélik, hogy a minimálbér növelése negatív hatással van a munkaerőpiacra.

A minimálbér jövőbeni alakulása Magyarországon

A minimálbér jövőbeni alakulása Magyarországon a gazdaság alakulásától függ. Amennyiben a gazdaság növekszik, úgy a minimálbér is emelkedhet. Amennyiben a gazdaság stagnál vagy visszaesik, úgy a minimálbér emelkedése is lassulhat vagy akár csökkenhet is.

A minimálbér egy fontos kérdés Magyarországon, amely a munkaerőpiac működését és a munkavállalók életszínvonalát is befolyásolja.


A 2024-es minimálbérről még nem született végleges döntés, de a szakszervezetek és a kormány közötti egyeztetések alapján várhatóan 15 százalékos emelés lesz. Ez azt jelentené, hogy a minimálbér 2024. január 1-jétől bruttó 266 800 forintra emelkedne.

A garantált bérminimum emelésével kapcsolatban is hasonló álláspont van a felek között. A garantált bérminimum egy olyan összeg, amely a minimálbérnél magasabb, és a szakmunkás munkakörben foglalkoztatott munkavállalók számára biztosítja az alapvető megélhetéshez szükséges jövedelmet.

A várható emelés szerint a garantált bérminimum 2024. január 1-jétől bruttó 326 000 forintra emelkedne.

Az emelések pozitív hatása lenne a munkavállalók életszínvonalának javítására. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével a munkavállalók több pénzt tudnának félretenni, és javíthatnák a megélhetési körülményeiket.

Ugyanakkor az emelések negatív hatása is lehet a munkaerőpiacra. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével a vállalkozások költségei nőhetnek, ami akár munkahely-megszüntetéshez is vezethet.

A végleges döntés a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről várhatóan 2023. november végén születik meg.

Íme egy összefoglaló a várható emelésekről:

    • Minimálbér: 15 százalékos emelés, bruttó 266 800 forintra
    • Garantált bérminimum: 15 százalékos emelés, bruttó 326 000 forintra
error: Content is protected !!