Éjszaka érkezett a javaslat – Váratlan döntést hozott a kormány!

Éjszaka érkezett a javaslat – Váratlan döntést hozott a kormány!

Éjszaka érkezett a javaslat – Váratlan döntést hozott a kormány! A november elsejei ünnepnap előtt, kedd éjszaka valóságos törvényjavaslatdömping érkezett a parlament oldalára a kormány részéről, 19 tervezet vált nyilvánossá ugyanis egyszerre. Ezek között található a 2024-es adócsomag a maga 187 oldalával. Melyben hirtelen egy érdekes adócsökkentést szúrtunk ki.

A kormány által előterjesztett törvényjavaslatok során történt adócsökkentés a desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsának csökkentését célozza meg.

Az eddigi 27%-ról 18%-ra csökkentenék az áfakulcsot a desszert jellegű sajtkészítmények esetében 2024. január 1-jétől. Az indoklás szerint a jelenlegi besorolási rend alapján néhány desszert jellegű sajtkészítmény már most is az 18%-os áfa mérték alá tartozik. Míg mások a 27%-os kulcs alá.

Benzinárstop! >>

A módosítás célja az lenne, hogy az eddig a magasabb kulcs alá tartozó termékeket, például a túró rudit, 18%-os áfakulcs alá sorolják.




Amennyiben az áfacsökkentés hatását teljes mértékben érvényesítik a kereskedők vagyis odaadják a fogyasztónak és nem nyelik le, akkor a normál (30g-os) legnépszerűbb pöttyös túró rudi jelenlegi, jellemzően 240-260 forintos ára valahol 223-242 forint között lenne. A fogyasztók oldaláról előnyös helyzetben tehát a túró rudi imádók 7%-os árcsökkenést tapasztalnának. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a számítások spekulatívak, és az árképzésben és fogyasztói döntésekben számos más tényező is szerepet játszik.

Novemberi horoszkóp: Nagy változás jöhet a csillagjegyek életében! >>

Az adócsökkentés hátterében az állhat, hogy a kormány úgy gondolja, hogy az alacsonyabb áfakulcs ösztönözheti a fogyasztást és támogathatja az élelmiszeripari termékek fogyasztását.

A legismertebb, pöttyös túró rudit egyébként idehaza a FrieslandCampina Hungária gyártja. A 2020-as adatok szerint 17 milliárd forint értékben vettek a magyarok ilyen terméket.

error: Content is protected !!