Figyelem! Fával fűtesz? Itt a legújabb bejelentés!

Figyelem! Fával fűtesz? Itt a legújabb bejelentés!

Idén minden jel szerint elmarad a roham a tüzéptelepeken. A kályhákat sem kapkodják már úgy az emberek. A tavalyi őrült áremelkedésnek is vége. Elvileg idén is keresett lehet az alternatív fűtés, hiszen sokan az elmúlt télen ébredtek rá, hogy nem bírnak el a rezsiszámlákkal. Kérdés, hogy maradt-e annyi vásárlóerejük, hogy egy több százezres vásárlásba belevágjanak.

( Friss hírek )

A tavalyi rekordév idén már biztosan nem fog megismétlődni. Nálunk a szezon hagyományosan szeptemberben szokott kezdődni

mondja a Növekedés.hu-nak Székely Bálint, a Kandalló.hu ügyvezető igazgatója.

Egy évvel ezelőtt tudta meg a lakosság, hogy a rezsicsökkentés szabályai változnak, és a védett kereten túl fizetendő ár brutális gáz és villanyszámlákat fog eredményezni.

Ahogy azt mi is megírtuk, akkora roham indult a boltokban kályhákért, hogy pillanatok alatt elfogytak az üzletekből, ezután az emberek a használtpiacról is elkapkodtak mindent, amivel fűteni lehet.

Akik elkezdtek alternatív fűtőrendszert keresni, zömmel a vegyestüzelésű kályha, vagy sparhelt mellett döntöttek, amelyen egyúttal a főzést is el lehet intézni, ha szorul a hurok, miközben a hatalmas kereslet miatt az árak is elszálltak. Így történt meg, hogy tavaly a naptár szerint még el sem indult a kályhaszezon, jószerével már véget is ért, hiszen minden készlet kifogyott, csak a nagyáruházakban árválkodott egy-két lógó ajtajú bemutatódarab.



Székely Bálint ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy mindez nem speciálisan magyar  jelenség volt.

Idén úgy tűnik, a készletek rendelkezésre állnak, amelyek a lakosság szükségletét bőven ki tudja elégíteni. A tavalyi árszint maradt meg idén is, én úgy érzem hogy már nem is fog emelkedni a tűzifa ára, sőt bizonyos fajok esetében még csökkent is

mutat rá Mocz András.

Idén a meghatározó kemény tüzifák, vagyis az akác, tölgy, a gyertyán, a cser és a kőris nettó 30 ezer forint körül mozognak köbméterenként, az akác itt-ott kicsit drágább. Tüzelési célra használhatók még a lágy fák is, ilyenek a nyár, nyír és az éger. Ezek olcsóbbak, 20-22 ezer forint köbméterük, viszont csekélyebb is a fűtőértékük.

error: Content is protected !!