Jó hír érkezett a kisgyermekes családoknak – megemelik a havi 40 ezres támogatást!

Jó hír érkezett a kisgyermekes családoknak – megemelik a havi 40 ezres támogatást!

Hamarosan újra igényelhető lesz a kisgyerekek bölcsődei elhelyezését és ezáltal az őket nevelők munkaerőpiacra történő visszatérését segítő támogatás. Jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fával fűtesz? Itt a legújabb bejelentés! >>

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára közölte, hogy várhatóan a korábbi 40 ezer forintnál magasabb összegre lehet majd pályázni. A támogatásra fenntartói formától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban részesülő kisgyermek szülője jogosult lesz.

Hozzátette, kiemelten támogatják majd a kevésbé fejlett régiókat, és 30 százalékkal magasabb összeget igényelhetnek az egyedülálló és a menekült hátterű szülők. Valamint a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelők, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, továbbá a sajátos nevelési igényű vagy korai fejlesztésre jogosult családok.


Hornung Ágnes megemlítette azt is, hogy az 5,5 milliárd forintos keretösszegre új igényléseket jövő évtől lehet benyújtani. Ugyanakkor a támogatások kifizetése visszamenőlegesen is lehetséges lesz.

A helyettes államtitkár közölte, hogy 2030-ig a kormány szeretné a foglalkoztatottságot a jelenlegi 74 százalékról 80 százalékra növelni. Továbbá a magyar munkaerő teljesítőképességét különböző képzésekkel növelni, valamint elérni, hogy minél egészségesebb és biztonságosabb helyen tudjanak a munkavállalók dolgozni. Zöld-Nagy Viktória kihívásként említette, hogy 2030-ig várhatóan mintegy 300 ezer ember „tűnik el” a magyar munkaerőpiacról. Mert nyugdíjba megy, őket majd pótolni kell. Ezért vizsgálják hol van még potenciális munkaerőtartalék.

2010 óta a kisgyereket nevelők foglalkoztatottsága 12 százalékkal nőtt.

error: Content is protected !!