Nagy a baj – Kongatják a vészharangot az önkormányzatok!

Nagy a baj – Kongatják a vészharangot az önkormányzatok!

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke Gémesi György azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy hívja össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát. Mert a minimálbér-emelés miatt az önkormányzatok gazdálkodása nehéz helyzetbe kerül.A legkisebb keresetek, már 2023 decemberében emelkedhetnek, – decembertől a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal 326 000 forintra növekedhet.

Súlyos információ derült ki a TV paprikáról! >>

Az Országgyűlés 2023. július 7. napján fogadta el a 2023. évi LV. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényt. Amely meghatározza az önkormányzatokat illető támogatásokat. Ebben a törvényben nincs fedezet arra, hogy az önkormányzatok az így megnövekedett bérköltségeit ki tudják gazdálkodni.Az energiaárak emelkedése, az intézmények működési költségét már így is az egekbe emelte. A bérköltségek ilyen mértékű növekedése pedig az intézmények működését veszélyeztetheti. Mint írják: mindent megtesznek azért, hogy biztonságosan tudják működtetni az intézményeket és biztosítani az elemi közszolgáltatásokat. Emellett el tudják látni a szociális feladataikat is.

Az intézménybezárások, a közfeladat ellátás, valamint a szolgáltatások színvonal romlásának elkerülése érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége konkrét megoldási javaslatokat kíván tenni. Javaslataikról, a kormány várható intézkedéseiről, továbbá a 2024. évi költségvetési keretek újra gondolásáról soron kívüli kormányzati – önkormányzati érdekegyeztetést, érdemi párbeszédet tartanak szükségesnek. 

error: Content is protected !!