Riasztó hír – Ha teheti ne üljön autóba holnap, kegyetlen ónos eső zúdul az országra!

Riasztó hír – Ha teheti ne üljön autóba holnap, kegyetlen ónos eső zúdul az országra!

Riasztó hír – Ha teheti ne üljön autóba holnap, kegyetlen ónos eső zúdul az országra!

IDŐJÁRÁS: Ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére csütörtökre friss előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mutatjuk a térképet!

(Friss híreink)

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták, csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék. Az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint a főváros környékén kezdetben mindenhol havazás, havas eső várható, majd a

déli óráktól egyre inkább ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota, legkésőbb a magasabban fekvő területeken.

Legtovább az északi határ közelében tarthat ki a havazás, itt és az Északi-középhegység más részein általában 5-10 centiméter hóréteg várható éjfélig, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség, akár 15 centiméternél is több is összegyűlhet.

Az esti óráktól az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen a veszélyes csapadék váltja fel a havazást.

ITT LESZ A LEGDURVÁBB AZ ÓNOS ESŐ:




 

 

 

 

Péntek hajnalra várhatóan mindenütt esőbe vált a csapadék halmazállapota. Megjegyezték: a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető. A tartós, többórás ónos eső miatt csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mi az ónos eső jelentése?

Ez egy vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből és hókristályokból álló csapadékfajta, amely a talajra hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik.

Leállás az OTP Banknál – Minden ügyfél érintett, itt a pontos dátum! >>

Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző rendszere figyelmeztető előrejelzést és riasztást ad ki, az ónos eső bekövetkezés előtt általában fél–három órával, második lépcsőben pedig figyelmet felhívó, térképes formában megjelenő riasztást is kiad – írja a Wikipedia.

Miután az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a narancssárga figyelmeztetést a csütörtökön várható erős ónos eső miatt, máris közleménnyel jelentkezett a Magyar Közút is. Azt kérik, hogy

csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van

és ők is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak el. A kérés fő oka, hogy sok helyen havazásból fog ónos esőre váltani az idő. Így pedig a megelőző sószórási munkákat is kevésbé hatékonyan tudják majd elvégezni.

error: Content is protected !!