Bejelentették – Ilyen változások jönnek 2024 januárjától a kórházakban!

Bejelentették – Ilyen változások jönnek 2024 januárjától a kórházakban!

Bejelentették – Ilyen változások jönnek 2024 januárjától a kórházakban! Januártól kezdve a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) már 81 intézmény üzemeltetéséért vállal felelősséget, kiterjesztve ezzel szerepét az egész ország területére.
A KEF főigazgatója elmondta, hogy az átvétel miatt a vármegyei kórházak 85-90 százalékával, valamint a budapesti kórházakkal már sikerült megállapodniuk.

Az általános költségmegtakarítások mellett a KEF új rendszere a kórházaknak 40-50 százalékos költségmegtakarítást ígér. Az átalakulás során négymillió négyzetmétert és 3-5 ezer ingatlant fog üzemeltetni, melyek közül kétmillió négyzetméternyi ingatlan külterületen található.

Az átvételt követően a KEF saját keretgazdálkodásban fogja üzemeltetni a kórházakat, közvetlen finanszírozást kapva a központi költségvetésből.
Az átvétellel a KEF a takarítási tevékenységen, az őrzés-védésen, a recepció szolgáltatásán, a műszaki üzemeltetésen, és a kertészeti szolgáltatásokon keresztül fogja biztosítani a kórházak üzemeltetését.

A KEF már felmérte azokat a területeket, ahol azonnali intézkedésekre van szükség, és azokat a helyeket, ahol energiahatékonysági beruházások szükségesek. A budapesti kórházak után január elsejével a KEF átveszi további 52 vidéki kórház üzemeltetését is.

Bodó Attila Pál, a KEF főigazgató helyettese elmondta, hogy az átvétellel kapcsolatos személyi állomány átadására a jogszabályok nem rendelkeznek általános munkajogi jogutódlást, így az átmeneti időszakban áthelyezéseket alkalmaznak.
Budapest már nincs állományhiánnyal, és a vármegyei kórházakban is megkezdték a megállapodásokat az átvételről. Lesznek olyan szerződések, amelyeket a kórházaknak módosítaniuk vagy megszüntetniük kell.

Az átalakulás során a KEF törekszik az egységes, hatékony és költséghatékony kórházüzemeltetés kialakítására az egész ország területén.
error: Content is protected !!