Hatalmas bejelentést tett az Aldi – Minden üzletet érint, mutatjuk a fontos részleteket!

Hatalmas bejelentést tett az Aldi – Minden üzletet érint, mutatjuk a fontos részleteket!

Hatalmas bejelentést tett az Aldi – Minden üzletet érint, mutatjuk a fontos részleteket! Az Aldi Magyarország készen áll a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek visszaváltására. Az áruházlánc valamennyi üzleténél befejezte a visszaváltó automaták telepítését.

( További friss híreinkért kattintson IDE! )

2024-ben országos szinten megváltozik az üvegvisszaváltási rendszer. Megjelenik a visszaváltási díj. A 2024 január 1-je után visszaváltási díjjal forgalomba hozott PET, fém és üveg italospalackokat, illetve italosdobozokat már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni. A fogyasztók visszaváltási automatáknál adhatják le ezeket a palackokat. Leadáskor a visszaváltási díj a fogyasztó részére visszajár. A cél az újrahasznosítási arány növelése. A keletkező hulladék érdemi mértékű csökkentése. Az Európai Unió szándéka szerint 2029-re 90%-ra nőne a PET palackok visszagyűjtési aránya. Így jelentős mennyiségű műanyag, illetve egyéb hulladékterheléstől szabadulna meg a környezet.

A magyar jogszabály értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer-értékesítésből származik, kötelező jelleggel kell telepíteniük visszaváltó automatákat. Az Aldi mind a 172 hazai áruházának eladótere nagyobb ennél, ezért a vállalat már 2023 tavaszán felkészült a visszaváltó automaták elhelyezésére és mára az összes üzleténél üzembe is állította ezeket.
A kisebb üzleteknél jellemzően az eladótérben, vagy a szélfogóban helyezték el a visszaváltó gépeket, az ürítésükről pedig folyamatosan gondoskodnak majd az áruházak munkatársai. Az áruházlánc arra törekszik, hogy ahol ez megoldható, legalább két bedobó nyílás álljon rendelkezésre, ezzel is csökkentve az automaták előtti sorképződést. A vállalat, ahol csak lehet, nagy kapacitású automatákat állít üzembe, így számos áruházánál átalakításokat hajt végre.

A fogyasztók az ép palackokat az automatáknál leadva levásárolható, vagy készpénzre váltható kupont kapnak, áprilistól pedig bankszámlára történő utalás formájában is hozzájuthatnak az ellenértékhez, továbbá a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.

A visszaváltó automaták üzembehelyezése több szempontból is történelmi jelentőségű. A fogyasztókat a visszaváltásra ösztönző rendszer segítségével jelentős mértékben csökkenthetjük a környezetbe jutó műanyag-, fém- és üveghulladék mennyiségét, illetve elősegíthetjük a körforgásos gazdaság további erősödését. Az ALDI időben felkészült az automaták telepítésére, ezért a jogszabály életbelépésekor minden üzletében már megtalálhatók a berendezések

– mondta Bernhard Haider, a vállalat országos ügyvezető igazgatója.

error: Content is protected !!