Gyed utalás 2024 – ekkor érkezik az ellátás idén!

Gyed utalás 2024 – ekkor érkezik az ellátás idén!

Gyed utalás 2024 – ekkor érkezik az ellátás idén! A GYED, azaz gyermekgondozási díj egyike a leggyakrabban folyósított, egyben legfontosabb családtámogatási juttatásoknak, amelyeket egy kisgyermekes szülő csak igényelhet.

Gyed utalás 2024 – mikor érkezik a gyed 2024-ben? GYED 2024 utalás: mikor jön a gyed 2024-ben?

A GYED ugyanúgy, ahogy bármelyik másik szociális, vagy nem-szociális alapú juttatás, egy havi rendszerességgel érkező támogatás, amelyet rendszerint a hó első napján folyósítanak (erre jöhet még az 1 napos jóváírási idő, illetve a GYED 2024 évi postai kifizetése kapcsán a küldemény megérkezésének a néhány napos ügyintézési ideje).  családi pótlékkal együtt érkezik általában

Mi az a GYED, mi a GYED lényege?

A GYED 2024 évében nem más, mint a gyermekgondozási díj nevű családtámogatási juttatás. A GYED 2024-ben változatlanul egy nem szociális alapú, a TB-jogviszony meglétéhez köthető juttatás: korábban kifejezetten azok az anyák igényelték, akik szülési szabadságon voltak (a szülési szabadság fél éve alatt a CSED, azaz csecsemőgondozási díj jár nekik), azonban a GYED 2024 évében az apa fizetésére is kikérhető (például, ha az apa fizetése magasabb), utóbbi esetben viszont, ha az anya otthon akar maradni a gyermekkel, azt fizetés nélküli szabadság igénylésével tudja megtenni. Erre az „alapcsomagra” jön rá a GYED extra 2024 évében is, mégpedig a nevelőszülői, nagyszülői és diplomás GYED formájában.

Ki jogosult a GYED megigénylésére?

A GYED 2024 évében is alapesetben a szülői GYED-et foglalja magában, azonban a vér szerinti szülő mellett jogosult rá az örökbefogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs és a gyám, továbbá az a személy is, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, ha az eljárás kezdetét vette. A GYED 2024 évi juttatásához hasonló, azonban eltérő szabályrendszerű támogatás a nagyszülői GYED és a diplomás GYED.



Meddig jár a GYED 2024-ben?

A GYED 2024 évében változatlanul a szülési szabadság leteltétől (168 nap, legkorábban a szülés várható ideje előtti 28. naptól, legkésőbb a szüléstől indul a számláló), egyben a CSED folyósításának a megszűnésétől jár az igénylőnek, egészen a gyermek 2. életévének betöltéséig, ikreknél a gyerekek 3. évének betöltéséig (ezután a gyermek 3. életévének betöltéséig, ha már a CSED és a GYED nem jár, igényelhető még a GYES).

Lehet-e GYED mellett dolgozni 2024-ben?

Igen, a GYED 2024 során is lehetővé teszi azt, hogy az igénylő szülő munkát végezzen GYED mellett, azonban, mivel a GYED egy magas összegű juttatás, a GYED kalkulátor 2024 évében is megszabja a GYED maximumát, ami jelenleg a 2024-es minimálbér kétszeresének a 70%-a.

(További friss híreink)

GYED extra 2024: mi a különbség a GYED és a GYED extra között?

A GYED extra 2024 évében – szintén változatlanul – a kibővített családtámogatási formát foglalja magában: 2020-ban a „sima” GYED-hez csatolták a nevelőszülői GYED, a nagyszülői GYED és a diplomás GYED igénylési lehetőségeit, hogy a korábbinál jóval szélesebb célközönség érhesse el a támogatást.

GYED 2024 feltételek: mire figyeljünk?

    • A GYED 2024 évi alapfeltétele változatlanul az, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 évre visszamenőleg legalább 365 napnyi TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie – ennek nem szükséges folyamatosnak lennie -, emellett a saját háztartásában kell nevelnie a gyermeket.
    • A GYED folyósítása alatt a gyermeket nem lehet napközbeni ellátást nyújtó intézményben (pl. bölcsőde) elhelyezni, kivéve abban az esetben, ha a jogosult keresőtevékenységet, vagy nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben, felsőoktatási intézményben nappali képzésen tanuló jogviszonyt folytat.
    • A GYED összege 2024 során nem csak a szülőanya részére folyósítható: a GYED igénylésre jogosult az apa, az örökbefogadó szülő, a gyám, illetve az az egyedülálló férfi is, aki CSED-ben részesült, emellett a GYED összege jár a kritériumoknak megfelelő hallgatóknak is.
    • Itt van mindemellett a nagyszülői GYED 2024 évi esete is: ilyen igénylésnél a gyermeket szintén otthon kell nevelni, továbbá a nagyszülői GYED feltétele, hogy a nagyszülő ezalatt nem folytathat kereső tevékenységet, kivéve, ha azt kizárólag otthon végzi.
error: Content is protected !!