CSED 2024 – Csecsemőgondozási díjról minden fontos információ, összege, hány napig jár, mi jön utána!

CSED 2024 – Csecsemőgondozási díjról minden fontos információ, összege, hány napig jár, mi jön utána!

CSED 2024 – Csecsemőgondozási díjról minden fontos információ, összege, hány napig jár, mi jön utána! Ki jogosult csecsemőgondozási díjra? CSED számítása 2024: melyek a jogosultság feltételei? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, melyek a csecsemőgondozási díj igénylésével és folyósításával kapcsolatos, a CSED 2024 kalkulátor alapján pedig közzétettük, hogy mennyi lehet a CSED mértéke 2024-ben.

Magyarország kormánya kiemelten támogatja a kisgyermekes családokat, a CSED pedig mint plusz pénzügyi juttatás nagy segítséget jelent minden olyan család számára 2024-ben is, akik szeretnének gyermeket vállalni. A döntéshozók elkötelezett családtámogató céljait jelzi, hogy emelt összegben lehet a családi adókedvezmény lehetőségével élni, amennyiben a házastársak gyermeket vállalnak. A csecsemőgondozási díj (CSED) időbeli sorrendet tekintve az első támogatás, melyet a szülést követően a fiatal nő igényelhet. A CSED a szülési szabadság idejére jár a szülő nő számára, a folyósítás időtartama 168 nap, mértéke pedig a jogosult jövedelemének 70 százaléka, de 2021. július 1-től a beszámított jövedelem 100 százalékára emelkedik majd.

A fiatal anyukák számára járó CSED támogatás összegét 2024-ben a következő módon lehet kiszámítani. A korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben a csecsemőgondozási díj összege a napi átlagkereset 70 százaléka.

Azok igényelhetik, akik a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napnyi munkaviszonnyal rendelkeznek. Amennyiben az anya a szülést megelőzően legalább 180 napot dolgozott, akkor ezen 180 napnyi időszak alatt kapott átlagjövedelem alapján számítódik ki a CSED összege.

Amennyiben a kisbaba érkezése előtt csak 120 napot dolgozott az anya, akkor a 120 napos időszak átlagjövedelmét veszik alapul a csecsemőgondozási díj mértékének megállapításakor. Abban az esetben, ha nincsen 120 napnyi előzetes jövedelme az anyának, akkor pedig a minimálbér alapján számítják ki a CSED-et. Azt érdemes még kiemelni, hogy a CSED igénylését követően ellenőrzik az anya TB-jogviszonyát is, mivel egy esetleges TB-járuléktartozás esetén nem jár a támogatás.

A szülés előtt már 28 nappal megkezdhető a CSED folyósítása, mely egyébként a szülési szabadság 168 napjára jár. Minden kismama jogosult CSED-re a GYED előtt; a GYED pedig egészen addig nem igényelhető, míg a CSED le nem jár, vagy az újszülött be nem tölti a 169. napot.



Legfeljebb 168 napon keresztül kaphatja meg az igénylő, a csecsemőgondozási díj alapvetően a szülési szabadság idején kieső jövedelmet hivatott pótolni. A szülést követően az anyának egyébként kötelező két hét szülési szabadságot kivennie, csak ezt követően mehet vissza dolgozni, ha nagyon szeretne.

Az összege az igénylést követően havonta érkezik a jogosult számlájára. A CSED összege bruttó összeg, mely után 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni adóként, azonban ezen kívül mást már nem kell utána fizetni (TB-járulékot sem). A CSED utalása minden hónap 10. napjáig megtörténik.

CSED kalkulátor 2024 

Csecsemőgondozási díj (CSED) 2024 (korábbi nevén Terhességi-gyermekágyi segély – TGYÁS) A CSED összege a naptári napi jövedelem 100 százaléka (2021. július 1-től 100 százaléka), az anya a gyermek születésének napjától 24 héten keresztül jogosult rá

A CSED után mi jön? A CSED folyósításának lejárta után az anya GYED igénybevételére lesz jogosult, melyet a munkáltatónál szükséges igényelni. Ha viszont a kismama munkanélküli, akkor az álláskeresési járadék folyósítása alatt igényelhet CSED-et, majd GYED-et; de ebben az esetben az álláskeresési járadék felfüggesztését kell kérni a munkaügyi központtól. Amennyiben a kismama már nem kap álláskeresési járadékot, de még mindig munkanélküli, akkor viszont sajnos nem igényelheti a CSED és GYED ellátásokat sem.

A családi juttatások 2024-ben is halmozhatók lesznek, így még akkor sem vesznek el, ha a kismama idő előtt újra munkába áll: ha a CSED mellett a GYED-et is megkapja a család, akkor az jelentős plusz bevételt jelenthet. További részletes tudnivalókat pedig GYED Extraösszefoglalónkban talál. Emellett természetesen alanyi jogon, minden gyermek után jár a családi pótlék 2024-ben is.

error: Content is protected !!