Most érkezett reggel 6-kor, megkongatták a vészharangot Magyarországon!

Most érkezett reggel 6-kor, megkongatták a vészharangot Magyarországon!

Most érkezett reggel 6-kor, megkongatták a vészharangot Magyarországon! Dunántúlon és a főváros térségében akár 90-100km/órás széllökések is előfordulhatnak a hét második felében.

Friss hírek itt

Csütörtökre virradó éjszaka különösen északon egyre nagyobb területen megerősödik (45-65 km/h), főleg a magasabban fekvő helyeken viharossá fokozódik az északnyugati irányba forduló szél. Csütörtök napközben tovább erősödik a légmozgás északon és a középső részeken a maximális széllökések síkvidéken általában 70-90 km/h között alakulnak, de a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár 90-100 km/h-s maximális széllökések is előfordulhatnak – tájékoztat a HungaroMet.

A hegyekben ettől még erősebb lökések sem kizártak. Estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

A viharos széllökések mellett elszórtan ónos esőre is lehet számítani – Most érkezett reggel 6-kor, megkongatták a vészharangot Magyarországon!

Északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de főként a délnyugati és északkeleti részeken még hajnalban is lehetnek felhős, párás tájak. Elszórtan lehet időszakos eső, zápor, az északkeleti határnál hózápor, hajnalra mindenütt megszűnik a csapadék.

Csütörtökön a felhőátvonulások mellett többórás napsütés valószínű, az északkeleti tájakon azonban a nap nagyobb részében továbbra is több lehet a felhő. Elvétve előfordulhat zápor.




A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között valószínű, gyenge fagy a Dunántúl szélárnyékos, kevésbé felhős délnyugati, nyugati részein valószínű, illetve az északkeleti határnál.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 8, 13 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Az orvosmeteorológia is figyelmeztet hétvégére:

Hideg fronthatásra számíthatunk. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

Hidegfront hatására fokozódik szervezetünkben a görcskészség, így például gyakrabban jelentkezhet az érzékenyeknél asztmás roham; gyomor-, epe- és vesegörcs; hasi panaszok, mellkasi fájdalom, vagy akár tüdőembólia is. A koszorúerek összehúzódása miatt többször fordul elő szívinfarktus is ilyenkor.

A Semmelweis Egyetem közleményében kitér arra is, hogy a reumatológiai megbetegedésben szenvedők több mint háromnegyede ugyancsak szenved az időjárás-változástól, és erősödő ízületi fájdalmakkal kell szembenézniük. Rajtuk kívül a magas vérnyomással, immunbetegséggel és hormonális problémákkal küzdőket is jobban megviselik a hőmérséklet-változással járó erősödő tünetek.

error: Content is protected !!