Ha van otthon ilyen papírpénzed most akár több százezer forintot is kaphatsz érte!

Ha van otthon ilyen papírpénzed most akár több százezer forintot is kaphatsz érte!

Ha van otthon ilyen papírpénzed most akár több százezer forintot is kaphatsz érte! Alig több mint egy évtizedig voltak forgalomban a papír 200 forintosok. Aki hibátlan állapotban megőrzött belőlük, egy zsák pénzt kaphat értük.

( Friss hírek )

Még 15 éve sincs, hogy bevonták a 200 forintos bankjegyeket Magyarországon, de annyi idő már eltelt azóta, hogy a gyűjtők körében a hibátlan állapotban lévő kétszázasok hihetetlen összegekért cseréljenek gazdát.

A zöld kétszázas 1998 és 2009 novembere közt volt forgalomban, de a legkisebb címletű papírpénzként gyorsan tönkrement, és a jegybanknak jelentős összegbe került a meghibásodott példányok pótlása. A legenda szerint a bankjegyen szereplő portrénak sem sok köze volt az ábrázolni kívánt Károly Róbert uralkodóhoz, hanem a bankjegy tervezője volt a modell. Egy másik magyarázat szerint, mivel Károly Róbertről hiteles ábrázolás nem maradt fenn, az arckép idealizált, a modell a pénzjegynyomdának beszállító biztonsági cég ügyvezetője.


A jegybank egyébként 2029. november 15-ig garantálja, hogy a kétszázasokat becseréli törvényes fizetőeszközre.

De a tulajdonosok jobban teszik, ha nem a jegybanknál próbálkoznak, hiszen akkor csak a névértéket kaphatják meg a 200 forintosokért. A hibátlan állapotú, hajtás- és gyűrődésmentes, forgalomban soha nem használt bankjegyekért akár százezreket lehet kapni.

A Vaterán egy gyűjtő például közel 350 ezer forintot kér egy ilyen állapotú zöld kétszázasért. A szokatlanul magas árazást az eladó azzal indokolja, hogy ez a modern forgalmi forintbankjegyek egyik legritkább példánya, amit úgynevezett UNC állapotban sikerült megőrizni. Az UNC (uncirculated) besorolás a lehető legjobb, tökéletes állapotban megőrzött, forgalomban sosem használt készpénzre utal. Emellett pedig az is árfelhajtó, hogy minél alacsonyabb a bankjegy sorszáma, a piaci érték annál magasabb, a szóban forgó bankjegyen pedig a 17-es sorszám szerepel.

Van, aki 150 ezer forintot kér egy szintén UNC tartású kétszázasért, de itt nem az alacsony sorozatszám teszi érdekessé az ajánlatot, hanem Járai Zsigmond volt jegybankelnök.

A bankjegyhez az eladó csatolt egy eredetigazolást, amely szerint Járai, akkor már felügyelőbizottsági elnöki tisztségében saját kezűleg írta alá a 200 forintost, a Herendi Porcelánmanufaktúra Múzeumában. Hogy a jövőbeni vevő öröme mégse legyen felhőtlen, arról az eredetigazolás apró részlete gondoskodik, e szerint ugyanis a volt jegybankelnök ipszilonnal írta a nevét.

Alacsonyabb árszinten már sokkal sűrűbb a mezőny, főleg 100 ezer forint alatt található több, alacsony sorszámú, UNC-állapotban megőrzött kétszázas. A gyűrött, forgalom nyomait magán tudó 200-asok 1000 forintot sem érnek a Vatera piactéren.

A Facebook forintpénzek adásvételére specializálódott, zárt körű csoportjában is felbukkan olykor egy-egy tökéletes állapotú kétszázforintos, legutóbb 16 ezer forintos darabáron hirdetett ilyet egy gyűjtő.

error: Content is protected !!