Munkanélküli segély összege, utalása 2024 – dátumok, tudnivalók, feltételek!

Munkanélküli segély összege, utalása 2024 – dátumok, tudnivalók, feltételek!

Munkanélküli segély összege, utalása 2024 – dátumok, tudnivalók, feltételek! Ki jogosult álláskeresési járadékra 2024-ben? Munkanélküli segély kalkulátor 2024: mennyi az álláskeresési járadék maximális összege? Melyek munkanélküli segély igénylés feltételei és hány napig jár? Kik igényelhetik a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt? Oldalunkon megtudhatja, hogy mekkora összegű lehet a munkanélküli segély felmondás esetén: tájékozódjon Ön is időben, hogy kaphat-e álláskeresési járadékot 2024. január 1-jét követően.

Ha valaki felmondás miatt elveszti munkáját, akkor az első sokk után a következő lépés a hogyan tovább kérdésének eldöntése, vagyis a gyors munkahely keresés és az élet sürgető feladatainak kitartást igénylő megoldása. A munkanélküli segély elnevezést a 2012-ben életbe lépett új Munka Törvénykönyve átnevezte. Így hivatalosan 2024-ben is már álláskeresési járadékként kell igényelni. A korábbiakhoz képest az új elnevezés azt is mutatja, hogy a kormány milyen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a munkanélküliek ne elégedjenek meg az álláskeresési járadék (a korábbi munkanélküli segély) összegével. Hanem aktívan keressen új munkahelyet és akarjanak dolgozni. Ehhez pedig segély helyett a nevében is támogatást nyújt az állam.

Az alábbiakban minden fontos részletre kitérünk, mely a munkanélküli segély 2024-ben igényelhető összegét és feltételeit érinti.

Az álláskeresési járadék elektronikus úton, vagyis online módon illetve e-mailben is igényelhető, erről bővebben itt talál információt: munkanélküli regisztráció online 2024. A munkanélküliek számára nagyon fontos tudnivaló, hogy az álláskeresési járadék 90 napos folyósítása után kötelesek TB járulék fizetésére egyénileg 2024-ban egészen addig, amíg nem találnak újra állást. Oldalunk fontos munkaügyi információkat szolgáltat a 2024-ben igényelhető munkanélküli segély összegéről és utalásának időpontjairól. A munkanélküli segély hivatalos új elnevezése 2024-ben már álláskeresési járadék, mely áthidaló támogatást nyújt az elbocsátott munkavállalóknak.

Feltételek: kik igényelhetnek munkanélküli segélyt 2024-ben?

Csakis azok az állásukat elvesztett munkavállalók igényelhetik 2024-ben az álláskeresési járadékot, akik az igényléstől számítva visszamenőleges három évben legalább 360 napig dolgoztak, vagyis rendelkeznek jogosultsági idővel. A jogosultsági idő nem más, mint az az időtartam, amikor a munkavállaló folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik, hossza pedig a ledolgozott napok száma. A jogosultsági idő kiszámításába beletartoznak azok az esetek is, ha egyéni vagy társas vállalkozásban dolgozott, vagy közfoglalkoztatott volt.

koronavírus okozta gazdasági mélyrepülés jelentős elbocsátási hullámot indított el Európában és Magyarországon. A cégek bevételei szinte egyik napról a másikra lenullázódtak, így nem tudnak fizetni alkalmazottaiknak. Emiatt sok munkáltató számára sajnos nem jöhet szóba egyéb lehetőség, mint a felmondás vagy a fizetés nélküli szabadság; a súlyos járványhelyzet elmúlásával pedig remélhetőleg újra foglalkoztatni tudja majd régi alkalmazottait.

A munkanélküli segély 2024. évi összege mellett fontos információkat gyűjtöttünk össze a végkielégítés, a szabadság, a betegszabadság, a táppénz valamint a minimálbér feltételeiről és szabályairól.

Sokan kíváncsiak arra a fontos esetre, hogy mi történik akkor, ha munkavállalói felmondás következik be. Vajon ekkor is jár a munkanélküli segély? Természetesen a rövid válasz az, hogy igen. A munkavállaló akkor is kap álláskeresési járadékot, ha ő maga mond fel munkahelyén, mivel korábban fizette az ehhez szükséges járulékot. Vagyis munkanélküli segély 2024-ben nem csak abban az esetben jár az elbocsátott alkalmazottnak, ha a felmondás közös megegyezéssel vagy a felmondás a munkáltató részéről történik, illetve következik be.

Az évekkel ezelőtti munkaügyi szabályok még úgy szóltak, hogy ha a munkavállaló mondott fel rendes felmondással, vagy a munkáltató rendkívüli felmondással, akkor csak regisztrálták az álláskeresőt a Munkaügyi Központban de csak kilencven nap késéssel folyósították számára a munkanélküli segélyt. Idén ez a szabály már úgy szól, hogy mindenki kaphat álláskeresési járadékot, aki jelentkezik a hivatalban, és jogosult rá, vagyis három éven belül legalább 360 napot dolgozott.

A munkanélküli segély folyósításának időtartama

Az álláskeresési járadékot az igénylés napjától kezdik el folyósítani 2024-ben is, és az új Munka Törvénykönyve alapján már lecsökkentett időtartamig kaphatják meg a munkanélküliek, ez pedig csupán 90 napot jelent. Ezzel pedig arra próbálják ösztönözni a munkavállalókat, hogy minél gyorsabban próbáljanak meg munkát találni, ha lehetőségeik adottak. A 90 napos álláskeresési járadék folyósítási időszaka után minden magyarországi álláskeresőnek kötelező a TB járulék havi összegét megfizetni.

A munkanélküli segély összege 2024-ben

A munkanélküli segély vagyis az álláskeresési járadék összege 2024-ben attól függ, hogy az igénylő hány napig dolgozott az igénylést megelőzően. Ezt a munka elvesztését megelőző négy naptári negyedévben befizetett munkaerő-piaci járulék alap havi átlaga alapján számítják ki.

Ha a munkanélküli személy nem dolgozott végig abban a négy negyedévben, akkor a kevesebb időszak átlaga alapján számolnak, ha egyáltalán nem volt a négy negyedévben munkaviszonya, akkor pedig a legkisebb kötelező bér 130 százaléka az alapja az álláskeresési járadék kiszámításának.

A munkanélküli segély pontosan kiszámított összege mindig a kiszámított járulékalap 60 százaléka, mely nem lehet a mindenkori legkisebb minimálbér napi összegénél magasabb. Ha az álláskereső személy a munkanélküli segély folyósításának 90 napja alatt talál legalább egy napi 4 órás állást, akkor kérvény alapján megkaphatja az álláskeresési járadék fennmaradó összegének 80 százalékát egy összegben.

Munkanélküli segély összege, utalása 2024 – dátumok, tudnivalók, feltételek!

Az álláskeresési járadék (munkanélküli segély) folyósításának 90 napra rövidítésével a kormány aktívan inspirálja a munkanélkülieket arra, hogy minél előbb térjenek vissza a munkaerő piacra, és emellett a Munkaügyi Központ által felajánlott munkalehetőséget is köteles elfogadnia.

A munkanélküli segélyre vonatkozó jogosultságot a munkaügyi kirendeltségek munkatársai minden évben felülvizsgálják, hogy a munkanélküli személy jogosult-e az álláskeresési járadék igénybe vételére. A munkanélküli segély 2024-ben összegét a minimálbér 2024-es összegéből lehet kalkulálni pontosabban, melyet az alábbi táblázatban ismertetünk.



Munkanélküli segély 2024 (Álláskeresési járadék, keresetpótló juttatás 2024-ben)

Álláskeresési járadék maximuma (folyósítási idő maximum 90 nap) A munkaerő-piaci járulékalap 60%-a, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér 100%-a:
266.800 forint/hó 12.270 forint/nap
Keresetpótló juttatás 2024 A keresetpótló juttatás megállapításakor hatályos minimálbér 60-100%-a közötti mértékben, mérlegelési jogkörben megállapított összeg: 160.080 forint/hó – 266.800 forint/hó
Nyugdíj előtti álláskeresési segély 2024 A kérelem benyújtásának időpontjában hatályos minimálbér 40%-a:
92.800 forint/hó

Az elesett emberek, illetve a váratlanul nehéz anyagi helyzetbe kerülő családok 2024-ben is igényelhetnek a helyi önkormányzatoktól rendkívüli szociális segélyt, az erről szóló információkat a szociális segélyekkel foglalkozó írásunkban taglaljuk. A munkanélküliek számára jelent elsősorban segítséget, de főleg új lehetőséget a közfoglalkoztatásban való részvétel, erről bővebben a közfoglalkoztatási bér aktuális szabályairól szóló írásunkban írunk.

A munkanélküli segély utalása 2024-ben a többi állami támogatáshoz hasonlóan minden hónap első munkanapján történik meg, az alábbi táblázat tájékoztató adatai alapján.

Munkanélküli segély utalás 2024. évi hivatalos időpontjai

Hónap A banki jóváírás napja (Bankszámlára várhatóan a jóváírás napját követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Január hónapra 2024. február 1. csütörtök (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Február hónapra 2024. március 1. péntek (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Március hónapra 2024. április 1. hétfő (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Április hónapra 2024. május 2. csütörtök (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Május hónapra 2024. június 3. hétfő (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Június hónapra 2024. július 1. hétfő (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Július hónapra 2024. augusztus 1. csütörtök (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Augusztus hónapra 2024. szeptember 2. hétfő (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Szeptember hónapra 2024. október 1. kedd (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
Október hónapra 2024. november 4. hétfő (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
November hónapra 2024. december 2. hétfő (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)
December hónapra 2025. január 2. csütörtök (Bankszámlára várhatóan az ezt követő munkanapon érkezik meg az összeg)

A kormány számos olyan intézkedést szeretne megvalósítani, melyek sikere esetén tovább csökkenhet Magyarországon a munkanélküliség.

Így elsősorban az ifjúsági munkanélküliséget szeretnék a döntéshozók drasztikusan csökkenteni. Hogy ezáltal is versenyképesebbé váljon az ország. A korábban elindított munkahelyvédelmi program által az elmúlt években mintegy 890 ezren őrizhették meg állásukat. A jövőben induló szakirányú képzések pedig további munkahelyek létrejöttéhez járulnak majd hozzá. Emellett azonban olyan meglepő hírek is napvilágot láttak időközben, hogy a kormány célja az, hogy a későbbiekben fokozatosan megszüntesse a munkanélküli segély rendszerét, és helyette minden állástalan embert közmunka végzésére kötelezzen. Ez azonban a várható nagy felháborodás miatt nem biztos, hogy meg fog valósulni.

error: Content is protected !!