Utiköltség térítés összege 2024 – Kik a jogosultak, igénylésének menete!

Utiköltség térítés összege 2024 – Kik a jogosultak, igénylésének menete!

Utiköltség térítés összege 2024 – Kik a jogosultak, igénylésének menete! 2024-ben hogyan működik az utiköltség térítés? Maga az egészségbiztosítás az úgynevezett biztosított – és a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult –személyeknek tud utazási támogatást adni bizonyos egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél, továbbá ezen személyek kísérői számára.

( További híreink )

Az utazási költségtérítési támogatás nem jár azoknak, akik díjmentes utazásra jogosultak illetve helyi utazás esetén sem. A helyi utazás azt jelenti, hogy a település közigazgatási határán belül történik az utazás amellett, hogy a biztosított személy lakhelye vagy tartózkodási helye és az egészségügyi szolgáltató telephelye ugyanott van. Nem jár akkor sem,

  • ha az igényérvényesítés 6 hónapon túli
  • ha betegszállítás, mentés keretében közlekedik a biztosított
  • ha az adatok nem lettek rögzítve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő rendszerében

Hogyan igényelhető az utiköltség térítés?

Amikor a biztosított igénybe veszi a szolgáltatást, az egészségügyi szolgáltató olyan informatikai rendszerben rögzíti a szükséges adatokat, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő üzemeltet.

A kérelem benyújtásának több módja is van. Lehet személyesen, postai úton vagy akár elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül az illetékes kormányhivatalhoz. Ha megtörtént az Ügyfélkapus azonosítás, utána a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen is be lehet nyújtani a kérelmet.




Mekkora összeg kapható?

A támogatás összegét úgy állapítják meg, hogy a Kincstár által alkalmazott település mátrix által meghatározott útvonalat veszik figyelembe. Ez a biztosított szálláshelye és az egészségügyi szolgáltató telephelye közti legrövidebb közúti útszakasz távolsága.

Mennyi ideig tart a kérelem elbírálás?

Elektronikusan beadott kérelem esetén az alábbi feltételek fennállásakor 24 óra az elbírálás ideje:

  • a kérelem benyújtásakor minden adat rendelkezésre áll a hatóság részére, vagy azokat automatikus információátvétellel meg tudja szerezni
  • nem igényel mérlegelést a döntés meghozatala

Más esetekben a határidő a kérelemnek a kormányhivatalhoz érkezését követő naptól számított 8 nap feltéve, hogy  a kérelem benyújtásakor meglévő adatok alapján elbírálható az igény, egyéb esetben mondjuk hiánypótlási eljárás miatt, 60 napra nyúlik a határidő.

error: Content is protected !!