Hivatalos – Itt az ingyen jogosítvány, bejelentették a dátumot!

Hivatalos – Itt az ingyen jogosítvány, bejelentették a dátumot!

Hivatalos – Itt az ingyen jogosítvány, bejelentették a dátumot! A jogosítványszerzéshez szükséges képzést ingyenessé tennék a 2024/2025-ös tanévtől a diákok számára. Egyelőre a részletszabályok kidolgozása történik.

( Friss hírek )

A kormány 2023. augusztusában jelentette be, hogy a 2024/25-ös tanévtől ingyenessé tennék a B kategóriás jogosítvány szerzését a gimnáziumban és szakiskolában tanuló diákok számára.

A parlament módosította a szakképzésről és a köznevelésről szóló törvényeket. A módosítások 2024. szeptember elsejétől lépnek életbe, de már okoztak némi bizonytalanságot a gépjárműoktatók között. A törvénymódosítás kimondja, hogy a középiskolások és a szakiskolások részére a B kategóriás vezetői engedély megszerzését ingyenessé teszi a kormány. Mint Kunstár Tibortól, a Kunstár Autós Iskola vezetőjétől megtudtuk, a módosítás Magyar Közlönyben történt megjelenése óta jelentősen csökkent a tanulói létszám.
– Kevesebb lett a tanuló és most azt várjuk, hogy milyen lesz ez a rendszer, mert egyelőre semmit nem lehet róla tudni. Megjelent ez a pár mondatos módosítás és azóta semmi. Nem tudjuk, mire számítsunk, hogyan lesz az ingyenessé tétel megoldva, mennyit támogat az állam, milyen formában. Bizonytalanság van. Mindenki kivár, de igazából nem tudjuk, megéri-e, tekintettel a február harmadikával életbe lépett áremelésekre – mondta el Kunstár Tibor.

Az iskolavezető az idei vizsgadíjemelkedésekre célzott. Február harmadikától a B kategóriát kivéve minden kategóriában jelentősen, minimum kétszeresére emelkedtek a vizsgadíjak. Például egy motorkerékpáros forgalmi vizsga, az eddigi 11.000 forintról 24.000 forintra emelkedett. A B kategóriára pályázók tehát többen kivárnak, a többi kategóriát megszerezni vágyóknak pedig mélyebben kell a zsebbe nyúlni, ami az iskolavezető szerint jelentős tanulói létszámcsökkenést okoz az év nagyobbik részében.

error: Content is protected !!