Minden hónapban fix összeget adnak pluszban a családoknak – Ennyi pénzt adnak minden gyermek után!

Minden hónapban fix összeget adnak pluszban a családoknak – Ennyi pénzt adnak minden gyermek után!

Minden hónapban fix összeget adnak pluszban a családoknak – Ennyi pénzt adnak minden gyermek után! Továbbra is igényelhető a vissza nem térítendő, legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárbölcsődnál a kisgyermeket nevelő szülők munkába történő visszatérésének támogatására az ország egész területéről.

A kisgyerekek bölcsődei elhelyezését, ezáltal szüleik munkaerőpiacra történő visszatérését segítő támogatás – jelentette be Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Magyar Államkincstárban, a bölcsődei elhelyezést támogató projekt zárórendezvényén. Várhatóan a korábbi 40 ezer forintnál magasabb összegre lehet majd pályázni.

Kiemelten támogatják majd a kevésbé fejlett régiókat, és 30 százalékkal magasabb összeget igényelhetnek az egyedülálló és a menekült hátterű szülők, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelők, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, továbbá a sajátos nevelési igényű vagy korai fejlesztésre jogosult családok. Az új igényléseket jövő évtől lehet benyújtani 5,5 milliárd forintos keretösszegű projektben, a támogatások kifizetése visszamenőlegesen is lehetséges lesz.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta: a bölcsődei elhelyezést támogató és a szülők munkahelyi visszatérését segítő projektben a családok havonta legfeljebb 40 ezer forint értékben igényelhettek támogatást.Három év alatt 10 300 gyerek elhelyezéséhez járultak hozzá 2,6 milliárd forint értékben, ennek köszönhetően 9700 kisgyerekes szülő tudott visszatérni a munkába – ismertette az elnök. A pályázók majdnem fele a Közép-Magyarországi régióból került ki, a kevésbé fejlett régiók közül az Észak-Alföldről és a Közép-Dunántúlról érkezett a legtöbb, a Nyugat-Dunántúlról pedig a legkevesebb igénylés.

Zöld-Nagy Viktória, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatásfelügyeletért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy 2030-ig várhatóan mintegy 300 ezer ember „tűnik el” a magyar munkaerőpiacról, mert nyugdíjba megy, őket majd pótolni kell, ezért vizsgálják, hol van még potenciális munkaerőtartalék.

A kisgyermeket nevelő szülők épp ebbe a kategóriába tartoznak, ezért fontosak azok a támogatások, amelyek segítenek nekik visszatérni a munkaerőpiacra – emelte ki a helyettes államtitkár. Hozzátette: 2010 óta a kisgyereket nevelők foglalkoztatottsága 12 százalékkal nőtt.

További fontos híreink >>>

error: Content is protected !!