Nem minden idős jogosult a 13. havi nyugdíjra – Fontos információk érkeztek, ők nem kapnak pénzt!

Nem minden idős jogosult a 13. havi nyugdíjra – Fontos információk érkeztek, ők nem kapnak pénzt!

Nem minden idős jogosult a 13. havi nyugdíjra – Fontos információk érkeztek, ők nem kapnak pénzt!A legfontosabb kérdés az, hogy pontosan mikor is érkezik az extra juttatás. Nos, az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2024. február hónapban hivatalból végzi. Tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania.

( Friss hírek 0-24 )

Postai kifizetés esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást a 2024. február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíjkifizetési napon viszi a postás. A 13. havi nyugdíj/ellátás összegét az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban külön feltüntetik.

Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást külön utalási tételként, de a nyugdíjakkal azonos napon, 2024. február 12-én írják jóvá a bankszámlán.

Abban esetben ha a postás viszi ki a nyugdíjat, akkor a postai kézbesítési naptár szerinti napon kapja meg a jogosult a 13. havi nyugdíját, a februári nyugdíjával együtt.
Farkas András nyugdíjszakértő azonban egyebek mellett arra figyelmeztet, hogy a tizenharmadik havi ellátásról szóló kormányrendelet alapján 2024. februárban minden jogosultat egységesen megilleti 13. havi nyugdíjként vagy ellátásként a 2024. januári (6 százalékkal megemelt összegű) nyugdíja vagy jogosító ellátása teljes összege plusz havi juttatásként.

De nézzük is, hogy a nyugdíjtörvény alapján 2024-ben kik jogosultak pontosan a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy ellátásra. Ők pedig a következők:

  • öregségi nyugdíjban, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját is,
  • özvegyi nyugdíjban,
  • árvaellátásban,
  • szülői nyugdíjban,
  • baleseti hozzátartozói nyugellátásban, vagy
  • mezőgazdasági járadékban részesül.

A jogszabály azért fogalmazza meg kétféle módon (13. havi nyugdíj, illetve 13. havi ellátás) ezt a juttatást, mert a nyugdíjtörvény nagyon szűk korlátok között jogosít a plusz egyhavi nyugdíjra – ez a 13. havi nyugdíj -, a kormányzat azonban kiterjesztette a jogosultságot kéttucatnyi egyéb ellátásban részesülőre is – akik tehát nem a nyugdíjtörvény, hanem a kormány rendelete alapján jogosultak plusz egyhavi ellátásra -, és ennek a juttatásnak lett 13. havi ellátás a neve – olvasható a 24.hu összefoglalójában.

2024-ben is marad 65 év. Jövőre az 1959. január 1. és december 31. között született személyek töltik be a nyugdíjkorhatárukat. 2024-ben természetesen bármikor igényelheti a nyugdíját az, aki már korábban teljesítette annak feltételeit, de még nem vette igénybe a nyugdíját.

error: Content is protected !!