Dupla családi pótlék 2024 – Így igényelheted, ezeknek a családoknak jár a dupla pénz!

Dupla családi pótlék 2024 – Így igényelheted, ezeknek a családoknak jár a dupla pénz!

Dupla családi pótlék 2024 – Így igényelheted, ezeknek a családoknak jár a dupla pénz! A dupla családi pótlék 2024-ben azoknak a családoknak jár, amelyek tartósan beteg gyermeket nevelnek. A dupla családi pótlék másik elnevezése az emelt összegű családi pótlék, de bárhogy is nevezzük, a családtámogatások ez a típusa arra utal, hogy valamilyen speciális helyzet miatt magasabb összegű ellátásra jogosult az igénylő. Cikkünkből minden fontos információ kiderül arról, hogy pontosan milyen esetekben kaphatnak a családok 2024-ben dupla családi pótlékot, mekkora az összege és hogyan kell igényelni. 

Mi a családi pótlék?

A családi pótlék (vagy nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás) egy havi rendszerességű családtámogatási juttatás, ami minden magyar család részére alanyi jogon jár. Az egyetlen feltétel, hogy a saját háztartásunkban neveljük a gyermeket. Az igénylő lehet a vér szerinti szülő, a nevelőszülő, a gyám, vagy akár az is, akinél a gyermeket átmenetileg helyezték.

Mennyi a családi pótlék összege?

A család pótlék összege 2008 óta változatlan, annak ellenére, hogy közben mind az élelmiszer, mind az energiaárak is brutálisan megemelkedtek. Az 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot, 2 gyermeket nevelő családok gyermekenként 13 300 forintot, vagyis összesen 26 600 forintot, a 3 vagy több gyermeket nevelő családok pedig gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot kapnak.

Az egyedülálló szülők egy gyerekre 13 700 forintot, két gyerekre 14 800 forintot kapnak gyermekenként, vagyis összesen 29 600 forintot. 3 vagy több gyermek esetén gyermekenként 17 000 forintot kap egy egyedülálló szülő.

Kinek jár emelt családi pótlék 2024-ben?

Az emelt összegű családi pótlékot a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekek gondozását végzők igényelhetik.

Emelt összegű családi pótlékot igényelhet:

  • tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család, nevelőszülő, gyermekotthon, javítóintézet, büntetés-végrehajtási intézet vagy szociális intézmény;
  • tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló szülő (egyedülálló szülő esetén ez a pótlék magasabb);
  • saját jogán jogosult személy;
  • köznevelési intézményben tanulmányait folytató beteg, aki a 18. életévét követően is jogosult az iskoláztatási támogatásra.

A betegségek és fogyatékosságok listája itt érhető el.

Mennyi az emelt családi pótlék összege?

  • tartósan beteg / fogyatékos kiskorú gyermek után: 23 300 forint
  • tartósan beteg / fogyatékos kiskorú gyermek után – egyedülálló szülő esetén: 25 900 forint
  • saját jogán nevelési ellátásra jogosult személynek (tartós beteg/súlyos fogyatékos, iskoláztatási támogatásra való jogosultsága megszűnt): 20 300 forint




  • gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél elhelyezett, nem tartósan beteg/fogyatékos, illetve ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermek és a gyámhatóság által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy, valamint saját jogán jogosult személy esetében a családi pótlék összege 14 800 forint.

Hogyan kell igényelni az emelt családi pótlékot?

A családi pótlékot a “kérelem családi pótlék megállapítására” elnevezésű nyomtatványon kell igényelni. Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén csatolni kell hozzá egy külön igazolást a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló jogszabály szerint. Ezt a gyermekklinika, gyermekszakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelés vagy szakgondozó intézmény szakorvosa adhatja ki.

Az igazolást az EESZT-n keresztül a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani. Ha nem az EESZT-n keresztül igényeljük, úgy 3 példányban kinyomtatott szakorvosi igazolás szükséges, melyből 1 példány a szakorvosnál marad, a másik példányt pedig az igényelbíráló szervnek szükséges eljuttatni a fővárosi és megyei kormányhivatalhoz.

Ez is érdekelhet:

1 gyerek után 66.670 forint, 2 gyerek után 133.330 forintot kapnak a családok – Itt a bejelentés! >>>

error: Content is protected !!