Hatalmas áremelés jön, jövő héttől Március 1-től mindenkinek többet kell fizetni ezért!

Hatalmas áremelés jön, jövő héttől Március 1-től mindenkinek többet kell fizetni ezért!

Hatalmas áremelés jön, jövő héttől Március 1-től mindenkinek többet kell fizetni ezért! Számos hazai bank már bejelentette, hogy alkalmazza a számlacsomagok terén érvényesíthető éves inflációkövető díjemelést.

LEGFRISSEBB HÍREK

Az OTP Bank a digitális, elektronikus egyszámjegyű, a többi díjnál differenciált ármódosítást hajt végre 2024. március 1-től lakossági ügyfeleinél, közölte a bank. Így az átlagos bankolási szokásokkal rendelkező ügyfelek többségét az egyszámjegyű emelés fogja sújtani.

Az éves inflációs adatok alapján a magyar bankok jelentős része idén is inflációkövető díjemelést alkalmaz a lakossági számlacsomagokhoz kapcsolódóan. A Központi Statisztikai Hivatal januári jelentése szerint tavaly átlagosan 17,6%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest.

Ezt figyelembe véve több bank már kommunikálta, hogy 2024. április 1-jétől tervezik emelni a számlaköltségeket, köztük a K&H Bank, az UniCredit Bank, a CIB Bank, a Magnet Bank és az Erste Bank is ezt az időpontot jelölte meg az inflációkövető díjemelésre.A Bankmonitor becslései szerint egy átlagos díjazású bankszámla éves költsége a díjemelés hatására 42 ezer forintról 49 ezer forintra emelkedhet.

Ennyibe kerül mindenkinek

Az MNB korábbi tanulmánya szerint egy magyar ügyfélnek 2021-ben átlagosan közel 35 ezer forintba került a bankszámlája, ami az inflációval együtt már 42 ezer forint lehetett 2023-ban.

Tekintettel arra, hogy hazánkban mintegy 9,5 millió lakossági bankszámlát tartanak nyilván, tavaly összesen kb. 400 milliárd forint lehetett a számlacsomagok országos szintű költsége.

Azonban fontos tudni, hogy a piacon elérhető több ingyenesen használható bankszámlacsomag is, melyek révén ezek a díjak akár teljes mértékben kikerülhetők. A díjemelés elleni tiltakozás egyetlen módja a meglévő szerződés felmondása, és esetlegesen egy másik banknál való számlanyitás.

Azonban az egyszerűsített bankváltás lehetősége biztosítja, hogy ez a folyamat zökkenőmentesen és gyorsan lebonyolítható legyen az ügyfelek számára.

Egy 2019-től hatályos kormányrendelet értelmében minden banknak kötelező évente egy személyre szóló, tételes díjkimutatást küldenie a lakossági ügyfelek részére, így az ügyfelek könnyedén ellenőrizhetik, hogy mennyibe kerül a bankszámlájuk.

A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora segítségével átlagos számlahasználati szokások mellett meg lehet nézni, hogy az egyes bankok legkedvezőbb csomagjai mennyibe kerülnének írja a Hitel fórum.

error: Content is protected !!