Fontos – Ha te is szedsz ilyen gyógyszert, erről jobb, ha tudsz! Veszélyes lehet!

Fontos – Ha te is szedsz ilyen gyógyszert, erről jobb, ha tudsz! Veszélyes lehet!

Fontos – Ha te is szedsz ilyen gyógyszert, erről jobb, ha tudsz! Veszélyes lehet! A fájdalomcsillapítók világában a magyarok viszonylag visszafogottak – legalábbis a számok alapján.

Az OECD friss statisztikái szerint hazánkban a lakosság kevesebb fájdalomcsillapítót fogyaszt, mint a világ többi részén. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kihívások és veszélyek ezen a területen.

Kevesebb fogyasztás, de változás látható

Az elmúlt évtizedben nőtt a fájdalomcsillapítók használata Magyarországon is, ám még mindig alacsonyabb a fogyasztás aránya más országokhoz képest. Az olaszok és lettek például több ilyen típusú gyógyszert szednek, és a magyarok arányaiban még inkább a sereghajtók közé kerültek ezen a téren.

Az adatok azt mutatják, hogy más országok lakosai sokkal nagyobb dózisban veszik magukhoz ezeket a gyógyszereket. A dánok például 11-szer annyi fájdalomcsillapítót fogyasztanak, mint a magyarok.

Ez a jelenség azonban nem feltétlenül jelzi a jobb vagy rosszabb egészségügyi szokásokat, csupán eltéréseket mutat az országok között.

Az okok sokféle lehetnek

A magyarok alacsonyabb fájdalomcsillapító-fogyasztásának okai számos tényezőre vezethetők vissza. Egyrészt lehet, hogy a lakosság tudatosabb gyógyszerfogyasztó, és inkább más módszereket részesít előnyben a fájdalom enyhítésére.

Másrészt az is lehet, hogy az orvosok kevésbé hajlamosak fájdalomcsillapítókat felírni, vagy a patikákban kapható szerek kevésbé hatékonyak vagy alacsonyabb hatóanyag-tartalmúak.

Emellett a népi gyógymódok és alternatív terápiák is népszerűek lehetnek, ami csökkentheti a fájdalomcsillapítók iránti igényt. Az is fontos tényező lehet, hogy a magyarok hajlamosak lehetnek az öngyógyításra, és inkább kivárják, hogy a fájdalom magától enyhüljön, ahelyett hogy gyógyszert vennének be.




A túlzott fogyasztás veszélyei

Bármilyen típusú gyógyszer, legyen az vény nélkül kapható vagy receptköteles, potenciális veszélyt jelenthet, ha nem megfelelően alkalmazzák. A túl sok fájdalomcsillapító szedése komoly egészségkárosodáshoz vezethet, beleértve a máj- és vesekárosodást, a vérzést és a gyomorfekélyt.

A paracetamol és az ibuprofén túladagolása különösen veszélyes lehet, és akár halálos kimenetelű is lehet. Ezért fontos, hogy mindig tartsuk be az ajánlott adagolást és figyeljük az egyidejűen alkalmazott gyógyszereket is.

A vény nélkül kapható készítmények sem feltétlenül veszélytelenek, ezért mindig olvassuk el a betegtájékoztatót és kérjünk tanácsot egy gyógyszerész vagy orvos véleményét illetően.

A szabályozás szerepe

A magasabb hatóanyagtartalmú fájdalomcsillapítók receptkötelesek, és csak orvosi felírással kaphatók. Az ilyen szabályozások célja a túladagolás és a káros hatások megelőzése, valamint az egészséges gyógyszerhasználat ösztönzése. A gyógyszerhatóság rendszeresen felülvizsgálja ezeket a szabályozásokat az új kutatási eredmények és az egészségügyi trendek figyelembevételével.

Fontos tehát, hogy mindig felelősségteljesen használjuk a fájdalomcsillapítókat, és ne tegyük ki magunkat felesleges kockázatoknak a túlzott vagy helytelen alkalmazásukkal. A jó egészség megőrzése érdekében mindig kérjünk tanácsot szakemberektől és tájékozódjunk a gyógyszerek helyes használatáról!

További híreink >>>

error: Content is protected !!