Kamatstop 2024 – Április 1-én lejár a kamatstop, rengeteg magyarnak többet kell fizetni a hitelei után!

Kamatstop 2024 – Április 1-én lejár a kamatstop, rengeteg magyarnak többet kell fizetni a hitelei után!

Kamatstop 2024 – Április 1-én lejár a kamatstop, rengeteg magyarnak többet kell fizetni a hitelei után! A kormány 2024. április 1-jéig meghosszabbította, egyben a vállalkozásokra is kiterjesztette a betéti kamatsapkát de ez lejár, így többlet terhet tesz a hitelesek nyakába.

FONTOSABB HÍREK

A kormány a családok védelme és a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében folyamatosan harcol a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók káros hatásai ellen. Így minden olyan, a normál profitszerzésen túlmutató, tisztességtelen magatartással szemben fellép, amely kihasználja a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet.

Mint ismeretes, egyes intézményi befektetők az infláció és a magas effektív jegybanki kamat miatt, olyan túlzó kockázatmentes hozamokat és jövedelmeket realizáltak, amelyek a jelenlegi piaci helyzetben indokolatlanok és igazságtalanok.




Ennek a káros folyamatnak a kormány határozottan gátat szabott. Korábbi döntése értelmében 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

2024.04.01-én lejár

Az aránytalan gazdagodás további elkerülése miatt a kormány ezt a határidőt először 2023. június 30-ig. Ezt követően 2023. szeptember 30-ig, majd 2023. december 31-ig meghosszabbította.

A kormány korábbi  ülésén részletesen áttekintette a pénzpiaci folyamatokat, amely alapján két döntést hozott annak érdekében, hogy továbbra is gátat szabjon a túlzó nyerészkedés megakadályozása érdekében, egyben hozzájáruljon az egészséges pénzügyi környezet fenntartásához és megerősítéséhez:

1. a kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapka hatályát 2024. április 1-jéig, továbbá

2. a vállalkozásokra vonatkozóan is kiterjeszti a betéti kamatsapkát, összeghatár meghatározása nélkül.

A kormány vállalása szerint 2023 az inflációcsökkentés. 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve. A betéti kamatsapka és annak kiterjesztése a vállalati szektorra azt a célt szolgálja, hogy ösztönözze a beruházásokat. Azaz a források ne a számlákon parkoljanak, hanem bekerüljenek a gazdaság vérkeringésébe, körforgásába és így érdemben segítsék a fejlesztéseket, a gazdasági növekedést.

error: Content is protected !!