kötelező sorkatonaság

Hivatalos – jön a sorkatonaság visszaállítása itthon, te egyet értesz vele?

Hivatalos – jön a sorkatonaság visszaállítása itthon, te egyet értesz vele?

Hivatalos – jön a sorkatonaság visszaállítása itthon, te egyet értesz vele? A sorkatonai szolgálat visszaállítása is szóba került szerdán az Országgyűlésben, mikor az ülésnap elején az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló törvényjavaslat általános vitája elkezdődött.

( Friss hírek )

A szerződés felfüggesztése már önmagában is érdekes kérdés, mert bár elvi jelentőségű, és a döntésben a többi NATO-tagot követjük az orosz lépésekre adott válaszként, de mégis a hidegháborút lezáró kvázi békszereződés felmondásáról van szó. Ráadásul háborúk küszöbén szoktak országok ilyen elvi jelentőségű döntéseket hozni.




Az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában mondott expozéban Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára a hidegháborút lezáró egyik fő megállapodásnak nevezte az egyezményt, amely 1990 óta jelentősen hozzájárult a kontinens békéjének, biztonságának megerősítéséhez.

Csakhogy 2007-ben Oroszország felfüggesztette, majd tavaly nyáron fel is mondta a megállapodást, majd erre válaszul 12 NATO-tagállam is felfüggesztette a megállapodást, Magyarországgal együtt további tíz pedig e lépés megtételére készül.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország továbbra is érdekelt a rendszer megmentésében és átlátható, fair ellenőrzési rendszer működésében, amely hozzájárul a kontinens békéjéhez. Sok Magyar örülni fog ennek és sokan lesznek akik nem!

error: Content is protected !!