Nyugdíjasok figyelem – 2024-től minden nyugdíjast érintő új szabályozást vezettek be, és kötelező mindenkinek!

Nyugdíjasok figyelem – 2024-től minden nyugdíjast érintő új szabályozást vezettek be, és kötelező mindenkinek!

Nyugdíjasok figyelem – 2024-től minden nyugdíjast érintő új szabályozást vezettek be, és kötelező mindenkinek! 2024-től minden minden nyugdíjast érintő új szabályozást vezettek be – Mindenkinek kötelező lesz!

Friss híreink

A nyugdíjjogosultság és a nyugdíjösszege a szolgálati időtől és a nyugdíj alapjául szolgáló keresettől függ, tehát attól, milyen munkáink voltak aktív éveink során. Annak biztosítása érdekében, hogy ezek az információk rendelkezésre álljanak a nyugdíj megállapításának idején, elő van írva, hogy a munkáltatóknak bizonyos dokumentumokat meghatározott ideig meg kell őrizniük.



A vonatkozó jogszabály értelmében 2024 januártól a megőrzendő dokumentumok köre bővült a foglalkoztatási igazolásokkal – írta meg a 24.hu. Ezen dokumentumok közé tartoznak azok az iratok, amelyek a biztosított vagy korábban biztosított személyek biztosítási jogviszonyát (például munkaviszonyát) igazolják.
A munkáltatóknak ezeket az iratokat az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kell megőrizniük. A nyugdíjkorhatár jelenleg (az 1957 után születettek esetében) a betöltött 65. életév.

Az Adó.hu által kiemelt információk szerint 2024 januárjától változik a megőrzendő dokumentumok köre, amely immár magában foglalja a foglalkoztatási igazolásokat is.

Egy új rendelkezés értelmében 2024 január 1-jétől minden munkaadónak kötelező lesz foglalkoztatási igazolást kiadnia azon munkavállalók részére, akiknél megszűnik a munkaviszony. Ez az igazolás egyesíti az eddig kilépéskor kiadandó összes igazolást egyetlen dokumentumban. A kiadás elektronikus formátumban történhet. De papír alapon is kérhető. A felmondás esetén az utolsó munkanapon. Más esetekben pedig a munkaviszony megszűnését követő öt munkanapon belül kell azt átadnia a munkaadónak a munkavállaló részére.




További fontos előírás, hogy ha egy foglalkoztató jogutód nélkül megszűnik, akkor annak érdekében, hogy a releváns iratok továbbra is hozzáférhetőek legyenek, be kell jelentenie az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek azt a helyszínt, ahol ezeket az iratokat tárolja.

Amennyiben egy foglalkoztató nem tesz eleget bejelentési, nyilvántartási vagy adatszolgáltatási kötelezettségének időszerűen vagy megfelelő módon, mulasztásért bírság fizetésére kötelezhető. A bírság mértéke 50 ezer forinttól kezdve akár 500 ezer forintig terjedhet. További jogsértés esetén pedig ez az összeg elérheti az 1 millió forintot is.

error: Content is protected !!