Rendkívüli korlátozás a dohányboltokban – Erre mindenki készüljön fel, országos szigorítás jön!

Rendkívüli korlátozás a dohányboltokban – Erre mindenki készüljön fel, országos szigorítás jön!

Rendkívüli korlátozás a dohányboltokban – Erre mindenki készüljön fel, országos szigorítás jön! Fokozott ellenőrzéseket indított a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a trafikokban annak érdekében, hogy megakadályozzák a kiskorúaknak szánt dohánytermékek elérhetőségét. Áprilistól büntetnek is.

( Friss hírek )

A hatóság egyúttal bejelentette, hogy egész évben szúrópróbaszerű próbavásárlásokat tartanak, hogy kiszűrjék azokat a trafikokat, melyek szolgálják ki a dohányzásra tilos korosztályt.

A SZTFH közleményében kiemelte, hogy a trafikoknak rendkívül szigorúan be kell tartaniuk a kiskorúak dohányzását és dohánytermékekhez való hozzáférését tiltó szabályokat. Ennek érdekében a hatóság az év során rendszeresen ellenőrzi a dohányboltokat, és azokat, amelyek megszegik a szabályokat, súlyos büntetésekkel sújtják.

Az új szabályok értelmében, amelyek 2024. január 1-jétől érvényesek, az első jogsértéskor a dohánytermék-kiskereskedőknek legalább egymillió forint büntetést kell fizetniük.




A második jogsértés esetén a büntetés az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint. Emellett a trafikot 30 napra ideiglenesen bezárják.

Különösen figyelmeztető, hogy ha egy dohánybolt 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, a hatóság jogosult visszavonni a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyüket.

Ez a szigorítás a kiskorúak védelmét szolgálja, és célja a trafikok felelősségének fokozott érzékeltetése a dohányzás elleni küzdelemben.

A SZTFH arra biztatja a dohányboltokat, hogy szorosan együttműködjenek az ellenőrzések során, és tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy megelőzzék a tiltott dohányzást és kiskorúaknak való értékesítést.

A hatóság hangsúlyozza, hogy a szigorú ellenőrzések hozzájárulnak a fiatal generáció egészségének és jólétének védelméhez.

error: Content is protected !!