Nyugdíjkorhatár változások nőknél: váratlan fordulatok léptek életbe!

Nyugdíjkorhatár változások nőknél: váratlan fordulatok léptek életbe!

Nyugdíjkorhatár változások nőknél: váratlan fordulatok léptek életbe! A nők korhatár előtti nyugdíjazásának változásai: nem várt következmények

A nők korhatár előtti nyugdíjazásának változásai: nem várt következmények. Az az nő jogosult a nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjra, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik és ebből legalább 32 évet keresőtevékenységgel szerzett.

A jogosultak nyugdíjának összege az általános szabályok szerint kerül kiszámításra, azaz a nyugdíjszámítás során az összes szolgálati időt figyelembe veszik. A nyugdíj csökkentés nélkül jár, a feltételeket teljesítő jogosultak a hatályos nyugdíjszabályok szerint teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak.




Elfogadott jogosultsági időnek számít:

– A keresőtevékenységgel járó biztosítási idő, vagy ezzel egyenértékű jogviszony, illetve

– a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díj időtartamában szerzett szolgálati idő.

2012. január 1-je óta csak a nyugdíjkorhatár betöltése után lehet öregségi nyugdíjban részesülni. Kivételt képez ez alól a nők kedvezményes nyugellátása, melynek esetében 40 év jogosultsági idő esetén életkorra tekintet nélkül jár a teljes öregségi nyugdíj.

Gyakori kérdések merülnek fel

A gyakran ismételt kérdések között rendszeresen felmerülnek kérdések nem csak a „nők 40” jogosultsági szabályaival kapcsolatban, hanem a nyugdíj összegével kapcsolatban is.




Köztudott, hogy a kedvezményes nyugellátáshoz szükséges jogosultsági idő nem azonos a szolgálati idő fogalmával, mivel a szolgálati időnek minősülő időtartamok közül néhány nem vehető figyelembe jogosultsági időként.

Például az 1998. január 1-je előtti felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok ideje, a munkaszerződéssel szerzett szolgálati idő, vagy a munkanélküliségi ellátás, álláskeresési ellátás időtartama nem jogosultsági időként ismerhető el.

Ha egy nő 2022-ben igényli a „nők 40” nyugellátást, mert ebben az évben szerezte meg a szükséges 40 év jogosultsági időt, vagy korábban megszerezte, de csak ebben az évben döntött a nyugdíjazás mellett, az ellátás összege a jelenlegi valorizációs szorzószámok alkalmazásával kerül kiszámításra.

A korábbi években szerzett jövedelem „szintre hozása” a nyugdíjazást megelőző évek jövedelmi szintjén a valorizációs szorzószámok alkalmazásával történik, melyek nagymértékben befolyásolják a nyugdíj összegét.

Egy 2022-ben kezdődő nyugdíj megállapításánál ami még nem történik meg: az évenkénti nyugdíjemelés először csak 2023-ban lesz esedékes, a tizenharmadik havi nyugdíj is csak 2023-ban jár a hölgynek, mivel ezek a juttatások csak azokat érintik, akik legalább az előző év egy napján, továbbá a tárgyév januárjában is nyugdíjban részesültek.

A „nők 40” kedvezményes nyugdíja mellett időbeli és összegbeli korlátozás nélkül lehet keresőtevékenységet folytatni, akárcsak a nyugdíjkorhatár elérése utáni öregségi nyugdíj esetében.

error: Content is protected !!