5 perce érkezett – Friss hírek érkeztek az euró bevezetéséről Magyarországon!

5 perce érkezett – Friss hírek érkeztek az euró bevezetéséről Magyarországon!

5 perce érkezett – Friss hírek érkeztek az euró bevezetéséről Magyarországon! A legfrissebb hírt az euró bevezetéséről Magyarországon közvetlenül az Indexen kaptuk. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének kiterjedt interjúja adott tájékoztatást arról, hogyan látja a jegybank a jelenlegi gazdasági helyzetet hazánkban. A beszélgetés során szóba került a gazdasági válság, a túlzásba vitt költségvetési hiány, és legfontosabbként, az euró bevezetésének tervezett dátuma.

( Friss hírek )

2022 októberében Magyarország egy pénzügyi válság küszöbére ért. Virág Barnabás szerint a gazdaság azonban önerőből stabilizálódott tavaly. Az MNB alelnöke interjút adott az Indexnek, ahol többek között a költségvetési hiány esett szóba.



Hangot adott aggályainak a magas költségvetési hiány kapcsán, mely szerinte mindig intő jel. Amikor a hiány a nemzetközi összehasonlításban magasabb, rosszabb növekedési eredménnyel párosul, jelzi, hogy a gazdaság jövedelemtermelő képessége romlott, míg a kiadási oldalon a forrásokat nagyon alacsony hatékonysággal hasznosítják a gazdaságban.

Szót ejtett a magas infláció gazdaságpszichológiai hatásairól is, amire szerinte még mindig nem fordítunk elég figyelmet. A fogyasztói bizalom megingott és vélhetően a növekvő reálbér kezdeti szakaszában azok, akik tehetik, visszaépítik a megtakarításaikat – tette hozzá.

A dezinfláció témájában az MNB alelnöke kifejtette, hogy az átárazások mértéke év eleji visszatért azokhoz a mintázatokhoz, amit a COVID előtti időszakban figyeltünk meg. Az üzemanyagok jövedéki adójának növelését a piaci szereplők az árrésük csökkentésével ellensúlyozták.



Az interjú során felmerült az euró bevezetésének kérdése, melyet a magyar gazdaság sikeres felzárkózásának fontos állomásaként említett Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank célja pedig pontosan ez az.

Mint mondta, az euró bevezetéséről akkor kell dönteni, amikor biztosítani tudjuk, hogy a magyar gazdaság az euró bevezetésével is képes folytatni a gazdasági fejlődést. Virág Barnabás szerint ehhez nem elegendőek a hagyományos nominális kritériumok, a reálgazdasági érettség is szükséges.

Matolcsy elnök úr a gazdasági fejlettség 90 százalékos szintjét nevezte meg a bevezetés kulcskérdésének. E szint eléréséig van még bőven tennivaló a magyar gazdaságpolitikának, eurócsatlakozástól függetlenül – zárta gondolatait Virág Barnabás.

error: Content is protected !!