Hamarosan változik a családi pótlék rendszere – Családok ezreinek nem jár a pénz 2024-ben!

Hamarosan változik a családi pótlék rendszere – Családok ezreinek nem jár a pénz 2024-ben!

Hamarosan változik a családi pótlék rendszere – Családok ezreinek nem jár a pénz 2024-ben! A családi pótlék rendszere hamarosan változásokon megy keresztül, ami számos magyar családot érinthet negatívan. Az idei érettségizők nem kaphatják tovább a családi pótlékot júliusban, azonban a továbbtanulók számára elérhetővé válhat egy másik támogatási forma.

A pénzügyi hírportál, az enpenzem.hu hívta fel a figyelmet a közelgő változásokra. A változások elsősorban azokat a családokat érintik, ahol idén érettségiző gyermek is van. A jelenlegi jogi rendelkezések alapján ugyanis a családi pótlék – az iskoláskorú gyerekek iskoláztatási támogatása – addig jár a fiataloknak, amíg a közoktatásban vesznek részt. Ennek megfelelően, az idei érettségizők csupán júniusig jogosultak a támogatásra.

A Magyar Államkincstár júliusban már nem folyósítja a családi pótlékot




Bár a családi pótlék összege 2009 óta nem változott, ami miatt értéke viszonylag alacsony, rengeteg családnak segít hónapról hónapra. Viszont ha a gyermek felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait, továbbra is eltartottnak számít. Tehát ha a családban van egy olyan gyermek, aki még jogosult a családi pótlékra, akkor megemelt összegű támogatást lehet igényelni. Fontos kiemelni, hogy ez nem automatikus, és csak akkor érhető el, ha a gyermek már beiratkozott egy felsőoktatási intézménybe. Ilyen esetekben a támogatást visszamenőleg folyósítják.

A családi adókedvezményre is ugyanígy vonatkozik a szabály: csak addig érhető el, amíg az érintett gyermek jogosult a családi pótlékra. Azonban itt is érvényes, hogy amennyiben az érettségiző továbbtanul, és a családban van legalább egy, még iskolába járó gyermek, úgy magasabb összegű családi adókedvezmény igényelhető.

error: Content is protected !!