Ingatlan tulajdonosok, figyelem! 2024 Május 1-től ez mindenkinek kötelező lesz!

Ingatlan tulajdonosok, figyelem! 2024 Május 1-től ez mindenkinek kötelező lesz!

Ingatlan tulajdonosok, figyelem! 2024 Május 1-től ez mindenkinek kötelező lesz! Rossz hírt közölhetünk ingatlan tulajdonosoknak! 2024 Május 1-jétől ez mindenkire kötelezővé válhat! Az energetikai osztályozással kapcsolatos változások minden ingatlanpiaci szereplőt érintenek, így ez a változás komplex hatással lesz – mondta az Otthon Centrum Investment Solution energetikai tanúsítás üzletági igazgatója az Index érdeklődésére.

( További friss híreink )

„Magyarországon 2012-től kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni az új épületeknél, illetve a meglévő ingatlanok eladása esetén, valamint a bérbeadásoknál is” – alkalmazta a kifejezést Tóth Csaba, az Otthon Centrum Investment Solution energetikai tanúsítási üzletág-igazgatója, amikor az alábbiakról beszélt:

NOVEMBERBEN ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁSOK LÉPTEK HATÁLYBA, JANUÁRTÓL PEDIG MINDEN UJ EPÜLETNEK, INGATLAN ELADÁSNÁK, VAGY BÉRBEADÁSNÁL AZ ÚJ ENERGETIKAI IRATOT KELL ELKÉSZÍTENI.

Az energetikai tanúsítás során az épületek energetikai jellemzőit vizsgálják. A besorolás a becsült energiaigény, szén-dioxid-kibocsátás, fűtés típusa és melegvíz-használat alapján történik. A betűkategóriák az épület összesített energetikai jellemzőit veszik figyelembe.



Bemutatjuk a változásokat

Az októbertől hatályban lévő besorolási rendszer 2016 óta volt érvényben. A rendszer a kiemelkedően rossz (JJ) és a minimális energiaigényű (AA++) kategóriákat választotta ki összesen 12 energetikai kategória közül. BB vagy annál jobb besorolást csak azok az ingatlanok kaphattak, amelyeknek megújuló energiaaránya legalább 25 százalék volt. Tóth Csaba szerint sem a szabályok nem lettek szigorúbbak, sem pedig enyhébbek. Sok apró változás történt, amelyek hatása változó az épület típusától és technikai megoldásaitól függően, a jelentős felújítások követelményei viszont érezhetően enyhültek.

A tanúsítvány használóbarátabb megjelenést kapott. Nem csak szakemberek használhatják a felújítási tanácsokat, ezért remélhetőleg javulni fog a tanúsítványokról alkotott közvélemény.

A szakértő úgy véli, hogy a terjedelmesebb tanúsítvány a korábbinál részletesebb adatnyilvántartást is támogat majd, mivel jelentősen bővülni fog az rögzített adatok köre. Így sokkal pontosabb és hasznosabb adatbázis hozható létre a hazai tanúsított épületállományról. A szabályozás hatása az ingatlanértékekre és a piacképességre még nem ismert, de a legfontosabb változások az alábbiak:

A tanúsítvány továbbra is kötelező, azonban a kezelése megváltozott – adásvétel vagy bérbeadás esetén kötelezően át kell adni a tanúsítványt. Az új szabály szerint nem kell a szerződésben feltüntetni az okirat HET számát, de a szerződéskötés napjáig bemutatni kell, és legkésőbb a tulajdonba adás napjáig átadni az okiratot. Eddig csak akkor volt kötelező a hirdetésben feltüntetni az energetikai osztályozást, ha volt róla tanúsítvány. Novembertől viszont már a hirdetésekben is kötelező feltüntetni ezt. Megváltoztak a kategóriák: az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő skála átalakult A+++tól I-ig. Az ingatlanok két energetikai besorolása van. az egyik a megszokott energetikai jellemzőkre vonatkozik, a másik szén-dioxid-kibocsátás alapján osztályoz.



Az eddigi 10 év helyett a kiállítástól számított maximum 5 évig érvényesek a tanúsítványok. Ezen felül gyakoribb és érthetőbb lett a tanúsítvány: különben kell kategorizálni a határoló szerkezeteket (külső falak, nyílászárók, tetők), valamint a gépészeti rendszerek (fűtés, használati melegvíz-rendszer, légtechnika) energetikai minőségét egy ötszintű skálán. Valamint részletesebb energetikai fejlesztési javaslatokat kell adni az ingatlanról, amellyel az ingatlan elérheti a két legfelső kategóriát.

2024 Május 1-jén hatályba lépett változások

Tóth Csaba külön kiemelte az Indexnek, hogy az idén májusban elfogadott és április 1-jével hatályba lépett módosításokat hosszú előkészítő fázis előzte meg. „A Magyar Mérnöki Kamara már 2017-ben készített egy átfogó tanulmányt, több mint 100 szakmai észrevétellel. 2018-ban uniós szintű változásokat fogadtak el, ezek alapján az ITM 2019-ben kérte fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a rendeletek felülvizsgálatára” – mondta.

A VÁLTOZÁSOK KOMPLEX HATÁSSAL VANNAK MINDEN INGATLANPIACI SZEREPLŐRE.

A szakember szerint a tanúsítványok pozitív fejlődésén túl szakmailag előremutatónak tekinthető a szén-dioxid-kibocsátás alapján történő osztályozás, de a megújuló energia felhasználásának csökkenése csak később lesz vizsgálható. „A változások összetett voltát jól jelzi, hogy az 5 hónap amit a rendelet május 25-i kihirdetése óta eltelt, nem volt elég a tanúsító szoftverek és a hitelesítő rendszerek fejlesztésére és összehangolására, valamint a tanúsítók szakmai képzésére” – emelte ki Tóth Csaba. “Ezért jelenleg nem lehetséges az új feltételek szerinti tanúsítások elkészítése.”

Végül fontos megjegyezni, hogy a folyamat kezdeti kihívásai a szakmai szereplőket nem lepték meg, de a végfelhasználóknak türelmesnek kell lenniük amíg a már ismert hiányosságokat orvosolják. „E tekintetben talán szerencsésebb lett volna egy későbbi (akár a januári) hatályba lépés” – összegezte az igazgató.

error: Content is protected !!