2024 változásai a végrendeletre és öröklésre – Fontos tudnivalók, amik mindenkit érintenek!

2024 változásai a végrendeletre és öröklésre – Fontos tudnivalók, amik mindenkit érintenek!

2024 változásai a végrendeletre és öröklésre – Fontos tudnivalók, amik mindenkit érintenek!

A változások, amik érinteni fogják az örökösöket

Az emberek főleg kétféle módon hagynak hátra végrendelkezéseket: közvégrendelettel vagy írásbeli magánvégrendelettel. A szóbeli végrendelkezésnek csupán szűk esetkörben, a Polgári törvénykönyv szerint van helye. Létezik az írásbeli magánvégrendelkezetnek is variációja: tehetsz ilyen jellegű végrendeleteket ügyvéd előtt vagy éppen otthon, két tanú aláírása mellett és akár saját kezűleg írva, tanúk nélkül is. Ez utóbbit hívjuk holográf végrendeletnek.

A szóbeli végrendelkezésről



A szóbeli végrendelet, olyan személy által tehető, aki rendkívüli helyzetben van, életveszélyben, és ezért nem képes írásban megtenni végrendelkezését. Ez a forma akkor érvényes, ha a végrendelkező két tanú jelenlétében, legyen az szóban vagy jelnyelven, előadja végakaratát, és hozzáteszi, hogy ez a szóbeli nyilatkozata végrendelete.

A közvégrendelet

A közvégrendeletet közjegyző előtt tehetjük. A közvégrendelet alaki érvényessége a közjegyzői okiratok érvényességének szabályait követi. Ez azt jelenti, hogy elmegyünk a közjegyzőhöz, aki közokiratba foglalja végrendeletünket, majd regisztrálja és letétbe helyezi azt.

Fontos hangsúlyozni, hogy bár nincs explicit erősorrend a végrendeletek között, nagy a különbség azok között, mely végrendelkezések hamisíthatóak könnyen, és melyek rejtőznek el a leginkább. Ha szeretnénk teljes biztonságban tudni a végrendelkezésünket, a közvégrendelet a legbiztonságosabb módszer. Ahhoz senki nem férhet hozzá, biztosan előkerül egy hagyatéki eljárásban, és a közjegyző előtt tett végrendeletet megtámadni gyakorlatilag lehetetlen.

Lehetőség van arra is, hogy a magánvégrendeletet (amely nem a közjegyző előtt készült) a közjegyzőnél letétbe helyezzük



A közös végrendelet

Két vagy több személy érvénytelen a végrendelkezése, amennyiben ugyanabba az okiratba kerül. Házastársak az életközösség fennállása alatt adhatnak közös végrendelkezést, bizonyos szabályok betartásával.

Végrendelet ügyvéd jelenlétében

Az ügyvéd képes ellenőrizni, hogy a végrendelkezés mind alaki, mind tartalmi szempontból megfelelő-e. Ha vannak kérdéseink a megfogalmazásban, vagy nem biztosak vagyunk a rendelkezésben, az ügyvéd segít eligazodni és biztosítja, hogy az érvénytelen, érthetetlen, félreértelmezhető vagy jogszabályba ütköző rendelkezések ne kerüljenek bele a végrendeletbe.

A kézzel írt végrendelkezés esetén is van lehetőség tanúk alkalmazására, akiknek nem kell tudniuk a végrendelet tartalmát, csak annyit, hogy az aláírás valóban a miénk, és mikor került rá az okmányra.

error: Content is protected !!