Magyarok figyelem! Május 1-től csak így utazzatok Ausztriába, hatalmas bajba kerülhettek!

Magyarok figyelem! Május 1-től csak így utazzatok Ausztriába, hatalmas bajba kerülhettek!

Magyarok figyelem! Május 1-től csak így utazzatok Ausztriába, hatalmas bajba kerülhettek!Az új szabályozás, amelyet nyugati szomszédunknál márciusban vezetnek be, akár életre szóló vezetési tilalommal és nagy összegű bírságokkal járhat, ha nem tartod be a sebességkorlátokat. Különösen kerülendő a gyorshajtás, ha nem a saját autódat vezeted.

Ausztria 2024-től szigorúan bünteti a veszélyes gyorshajtókat. A áprilisban érvénybe lépő új rendelkezések értelmében, aki a megengedett sebességhatárt 80 km/h-val városban, vagy 90 km/h-val lakott területen kívül meghaladja, annak az autóját elkobozhatják. A megszabott sebességhatár városban 130 km/h, míg országúton 180 km/h. Az elkobzott járműveket azután publikus árverésen értékesíthetik.

Hogyan érinti ez a szabályozás azt, aki nem a saját autójával hajt gyorsan?




Az új törvénymódosítás értelmében ha nem a saját autójával kaptak rajta gyorshajtáson, az elkövetőt akár életre is eltilthatják a közúti közlekedéstől.

Ausztriában a veszélyes gyorshajtók számára bevezetésre kerülő háromlépcsős büntetési rendszer – autó elkobzása, lefoglalása és elárverezése – azok elrettentését célozza, akik meggondolatlan sebességeikkel veszélyeztetik saját magukat és a többi érintett közlekedőt is. Ha valaki 110 km/h sebesség fölött száguld városban, vagy meghaladja a 160 km/h-t lakott területen kívül, hamarosan búcsút inthet autójának.

Egyetlen sebességtúllépés esetén is elkobzásra kerülhet a jármű, ha a sofőr sebességtúllépése meghaladja a 80 vagy 90 km/h sebességhatárt. Az elárverezett autókból származó bevétel 70%-át a Közlekedésbiztonsági Alap, míg 30%-át a helyi hatóságok kapják meg.

Gyorshajtást követtél el? Így számolhatod ki a várható büntetést

Ha Ausztriában mobil vagy beépített traffipaxon elkaptak gyorshajtáson, ITT kiszámíthatod, mennyi bírságra számíthatsz. Az alábbi tételekből megállapíthatod a várható büntetést. Mivel Ausztriában nincs egységes díjszabás, a táblázatok csak átlagos díjtételeket jelölnek. A bírság mértékét az illetékes hatóságok által határozzák meg esetenként.

Ausztriában két fajta büntetés létezik: az “Organmandat”, amit a hatósági szervek szabnak ki forgalomban való súlyos szabálysértésekért, és az “Anonymverfügung” (anonim intézkedés), ami maximum 365 euróig terjed, a szabálysértés ténye pedig nem kerül a “bűnlajstromba”, így marad anonim.

error: Content is protected !!