Fontos bejelentés érkezett – 2024-ben ezt szigorúan tilos Magyarországon! Már életbe is lépett a tilalom!

Fontos bejelentés érkezett – 2024-ben ezt szigorúan tilos Magyarországon! Már életbe is lépett a tilalom!

Fontos bejelentés érkezett – 2024-ben ezt szigorúan tilos Magyarországon! Már életbe is lépett a tilalom! A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. bejelentése szerint a Hévíz-folyón telepített egynyaras csukák védelmében, az idegenhonos díszhalfajok elleni küzdelem érdekében, 2024. december 31-ig ragadozóhal-fogási tilalmat vezettek be egy 500 méteres csatornaszakaszon – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A Balaton térségében a Hévíz-folyón megjelent idegenhonos díszhalfajok elleni védekezés keretében helyi tilalmat vezettek be, amely 2024. december 31-ig tart. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által közzétett videóban a szakértők bemutatták, hogy ezek a fajok milyen ökológiai kockázatot jelentenek a területre.




A védekezés egyik lépéseként, a gyérítő halászatok mellett, csukákat telepítettek a folyóba. Ezáltal elősegítve az inváziós fajok visszaszorítását. Azonban ahhoz, hogy a csukák hatékonyan tudják ellátni feladatukat, szükségessé vált egy specifikus intézkedés meghozatala.

Ebben az összefüggésben, a Hévízi-tó alatti műtárgytól kezdődően 500 méter hosszan elterülő csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el. Ez azt jelenti, hogy ezen a területen tilos csalihalat, halszeletet vagy műcsalit tartani és használni horgászáshoz.

Emellett süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért sem szabad megtartani.

Ezen intézkedés célja egyértelmű: biztosítani azt, hogy az újonnan telepített ragadozóhalak zavartalanul végezhessék tevékenységüket az idegenhonos fajok elleni küzdelemben. A tilalom betartása kulcsfontosságú lesz az ökológiai egyensúly helyreállításának és fenntartásának érdekében a térségben – tették hozzá.

error: Content is protected !!