Rendkívüli nyugdíjemelés – Rengeteg nyugdíjas jogosult rá, Ön is köztük van?

Rendkívüli nyugdíjemelés – Rengeteg nyugdíjas jogosult rá, Ön is köztük van?

Rendkívüli nyugdíjemelés – Rengeteg nyugdíjas jogosult rá, Ön is köztük van? Csökkent a kisnyugdíjasok száma, de még így is sokan vannak. Kevesen tudnak róla, hogy kérhetnek nyugdíjemelést „soron kívül”.

Szakadék. Egyre nő a félmilliós havi nyugdíjat kapó idősek száma Magyarországon, 2024 januárjában már 60 ezren voltak (ez jelentős növekedés). Eközben akad legalább 180 ezer nyugdíjas, aki még 120 ezer forintot sem kap havonta. A szakadékot pedig csak mélyíthette az elmúlt inflációja, és a nagymértékű emelések – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.




A Pénzcentrum összesítése szerint a nők dominanciája látható az alacsonyabb nyugdíjsávokban, míg 420 ezer forint felett már a férfiaké a többség. Az öregségi nyugdíjasok közül a legtöbben a 160-220 ezres sávokhoz tartoznak.

Egy fontos újítás. 181 ezer olyan ember van tehát, akinek a járandósága nem éri el a 120 ezer forintot, ők a kisnyugdíjasok. A számuk amúgy nagyot csökkent éves alapon, de még mindig sokan vannak.

Kevesen tudják, de 2024-ben a nemrég meghozott szabályok alapján az ő esetükben kérhető az ellátás méltányosságból történő emelése.




A méltányossági nyugdíjemelés havonta 3-8 ezer forintot jelenthet pluszban.

Ez az emelés beépül a nyugdíjba, így hatással lesz a következő nyugdíjemelésekre is, mely kis járandóság esetén sokat számíthat.

Hogyan lehet kérni? Ezen az adatlapon lehet jelentkezni, és a kérelmező lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez, vagy a Magyar Államkincstár Központhoz kell benyújtani.

error: Content is protected !!