Figyelem, fontos! Május 21. a határidő, minden magyarnak KÖTELEZŐ!

Figyelem, fontos! Május 21. a határidő, minden magyarnak KÖTELEZŐ!

Figyelem, fontos! Május 21. a határidő, minden magyarnak KÖTELEZŐ! Ahogy beköszöntött az új év, úgy kezdődött meg a 2024-es adóév is, amely fontos kötelezettségeket ró mind a magánszemélyekre, mind az egyéni vállalkozókra és más adófizetőkre.

( Friss hírek )

A tájékoztatók és határidők sorozata megkezdődött, és a legfontosabb közöttük a május 21-ei határidő, amikor is minden adózónak leadnia kell személyi jövedelemadó bevallását és befizetését.

Az év elején minden munkavállaló megkapta a 2023-as jövedelméről szóló összesített igazolását január 31-ig. Ezután következtek a kedvezményre jogosító igazolások, amelyeket február 15-ig kellett kézhez kapni.




Ezekkel az igazolásokkal kezdetét vette az adóév, és a NAV az év folyamán készíti el a SZJA-bevallás tervezetét, ami minden adózó számára elérhető lesz.

Fontos tudni, hogy az elkészült tervezetet március 15-től már meg lehet tekinteni a NAV honlapján azoknak, akik rendelkeznek ügyfélkapuval.

Ők nemcsak megtekinthetik, hanem szerkeszthetik is a tervezetet, és ha egyetértenek az abban szereplő adatokkal, elfogadhatják is azt, így gyorsítva az adóbevallás folyamatát.

Azok, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, március 18-ig kérhetik postázását az adóazonosító jelük és születési dátumuk megadásával.

A márciusi időszak után már csak személyesen lehet kérvényezni a tervezetet papírformátumban a NAV ügyfélszolgálatain.

Az adókedvezmények érvényesítésének dokumentumait pedig február 15-ig kell eljuttatni a magánszemélyekhez. Ezek közé tartozik többek között a családi adókedvezmény, a fiatal anyák vagy nagycsaládosok kedvezménye.




Azok számára, akik szeretnék maguknak elkészíteni az adóbevallásukat, könnyíti a helyzetüket az e23SZJA-bevallás webes kitöltő programja, amely sokkal modernebb és funkcionálisabb az előző verzióknál.

Ennek segítségével egyszerűen és gyorsan lehet kitölteni az adóbevallást, és a rendszer automatikusan megjeleníti az adókedvezményeket is.

A május 21-ei határidő azonban a legfontosabb, hiszen addig kell leadni és befizetni a személyi jövedelemadó bevallását. Ezen a napon kell dönteni az 1+1%-os felajánlásról is, amelynek keretében vallási közösségeknek, civil szervezeteknek vagy nemzeti tehetségprogramoknak ajánlhatunk fel adóforintokat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy csak azok a szervezetek részesülhetnek a felajánlásban, amelyek szerepelnek a NAV honlapján, és csak az ajánlhatja fel a támogatást, akinek SZJA-köteles jövedelme van.

Az adóév fontos részét képezi az adóbevallás leadása és befizetése, ezért érdemes időben tájékozódni és intézkedni az elvégzendő feladatokkal kapcsolatban, hogy elkerüljük az esetleges késésekből vagy mulasztásokból adódó kellemetlenségeket és büntetéseket.

error: Content is protected !!