Ingyenes bankszámla nyugdíjasoknak: így spórolhatsz tízezreket!

Ingyenes bankszámla nyugdíjasoknak: így spórolhatsz tízezreket!

Ingyenes bankszámla nyugdíjasoknak: így spórolhatsz tízezreket! Sok idős ember nincs tisztában azzal, hogy éves szinten milyen összeg felhalmozódhat kiadásként, ha nem tudatosan használjuk a bankszámlánkat, vagy éppen nem a számunkra megfelelő számlatípust választottuk. Évente egy átlagos számlahasználó esetében kb. 42 ezer forint megy el a kifizetésekre. Ez havi 3500 forintot jelent, csak bankolásra. Mivel Magyarországon alacsonyak a nyugdíjak, épp ezért a legtöbb nyugdíjas számára fontos lehet ezt az összeget megspórolni. Létezik ingyenes bankszámla nyugdíjasoknak? Hogyan faraghatunk le a kiadásokból? Mutatjuk a lehetőségeket.

Hogyan lehet spórolni egy bankszámlán?

Jelenleg itthon a KSH adatai szerint 2 millió ember részesül öregségi nyugdíjban. Az átlagnyugdíj összege ugyan 231 ezer forint, a legtöbb nyugdíjas azonban 160-180 ezerből kell, hogy megéljen. Az ingyenes bankszámlára váltás egy lehetőség lehet az infláció által is okozott terhek enyhítésére. De először is mire lehet odafigyelni az adott bankszámlánk esetében, hogy spóroljunk?




Jogszabály szerint havonta 150 ezer forintig lehetősége van minden számlatulajdonosnak maximum két részletben bármelyik magyarországi pénzintézet forint ATM-jéből készpénzt felvenni. Ha több számlát is birtokol az illető, akkor csak az egyiknél élhet a lehetőséggel. Ezzel akár több ezer forintot is meg lehet spórolni havonta, hiszen kis tételekben felvenni pénzt drága mulatság. A bankfiókban vagy postán történő pénzfelvétel jellemzően még drágább. Ha 150 ezer forintnál több készpénzre lenne szükségünk havonta, akkor érdemes szétnézni a bankok egyedi ajánlatai között. A CIB ECO és az UniCredit Partner Aktív Nulla számláknál például az adott hónap első pénzfelvétele mindig ingyenes a bankok saját automatáinál.

Ugyancsak rosszul jól az, aki az utalásait is bankfiókokban intézi. A bank ugyanis felszámít a pénzküldésért egy minimális díjat és még ezen felül az utalt összeg 0,3-1,6%-át. Ennek kiváltására ajánljuk a net- és mobilbank használatát, valamint az állandó átutalási és csoportos beszedési megbízásokat, hiszen ezek használatakor lényegesen kevesebb díjat számítanak fel. Természetesen szükség lesz egy okostelefonra mobilinternettel és egy kis segítségre az időseknek a családtól vagy ismerősöktől, hogy megismerjék a felületek működését. Általánosságban viszont elmondható, hogy könnyen kezelhetők ezek az oldalak/applikációk.

A számlán történő tranzakciókkal kapcsolatos SMS értesítések is bizony sok pénzt elvisznek. Egy SMS átlagos ára 35-40 forint, így 10-20 üzenet egy évben akár 4200-9600 forintos összegre is rúghat. De a mobilbanki alkalmazásban szerencsére ezek is kiválthatók a jelenleg még ingyenes úgynevezett push értesítésekkel, valamint az egyenleget is bármikor meg lehet tekinteni.




Ingyenes bankszámlák nyugdíjasoknak

Léteznek olyan ingyenes bankszámlák, amelyeknek nincs havi díjuk és még költségmentes a bankkártya, az elektronikus utalás, a csoportos beszedés, és az állandó utalási megbízás is. Emellett több tízezer forintos jóváírást fizethet a bank az igénylőnek, ha megfelel bizonyos feltételeknek.

A legtöbb ilyen számlánál elvárás, hogy meghatározott összegű, rendszeres pénzmennyiség érkezzen rá havonta. Sok bank esetében a jóváírásnak jövedelemnek kell lennie, de van ahol csak a külső helyről érkezés a feltétel. Az öregségi nyugdíj mindkét esetben megállja a helyét.

Mutatunk pár ilyen lehetőséget:

UniCredit Partner Aktív Nulla Csomag

  • elvárt havi jóváírás összege: 75 ezer forint
  • a jóváírás érkezhet több tételben
  • a saját számlák közötti átvezetés és a készpénzes befizetés nem számít jóváírásnak




CIB ECO

  • (Bankmonitoron keresztül igényelve ingyenes)
  • elvárt havi jóváírás összege: 177 400 forint
  • a jóváírás érkezhet több tételben
  • a saját számlák közötti átvezetés és a készpénzes befizetés nem számít jóváírásnak

Erste Privilégium 2.0 Partner

  • elvárt havi jóváírás összege: 225 ezer forint (kizárólag jövedelemként érkezhet, ilyen az öregségi nyugdíj is)
error: Content is protected !!