5 perce érkezett, hivatalos – betiltották a népszerű mobilokat, bánhatja aki már vett!

5 perce érkezett, hivatalos – betiltották a népszerű mobilokat, bánhatja aki már vett!

5 perce érkezett, hivatalos – betiltották a népszerű mobilokat, bánhatja aki már vett! A mostani ügy kísértetiesen emlékeztet az Oppo és a Nokia közötti helyzetre, ami mostanra rendeződött, de évekig húzódott, és szélesebb körű tiltással járt.

Úgy tűnik, hogy Németországban különösen hatékonyan tudják a szabadalomsértési ügyekben érvényesíteni az akaratukat a sértett felek. Miután a Motorola és az Oppo ügye innen pattant ki korábban, most a Motorolát és a Lenovót is a németeknél tiltották be egy technológiai visszaélés miatt.




Egy amerikai vállalat, az InterDigital támadta meg és győzte le sikeresen a Lenovót egy szabadalomsértési eljárás keretében.

Ez pedig a Lenovo és a Motorola okostelefonok betiltását is magával vonja. Ahogy az Oppo és a Nokia összetűzésében, ezúttal is egy mobil hálózati technológia engedély nélküli felhasználásából keletkezett a probléma.

A WWAN modult érintő szabadalom van az ügy középpontjában. Pontosan nem ismertek a részletek, de annyi biztosan tudható, hogy nemcsak az 5G-s készülékek érintettek az eljárásban, hanem minden, ami GSM, UMTS, LTE, valamint 5G hálózati támogatással rendelkezik. Mobiltelefonok és más hordozható eszközök is a tiltás alá esnek, így könnyen lehet, hogy akár táblagépek vagy még laptopok is lekerülhetnek a boltok polcairól.

A Lenovo okostelefonok kiesése nem jelentene különösebben látványos problémát a kínálat szempontjából, azonban a Motorolák eltűnése már feltűnhet az érdeklődőknek. A Motorola az utóbbi időben rendre szállította a jó vételnek bizonyuló eszközöket. A németek a továbbiakban ezekből nem fognak részesülni.




Ezzel nem ér véget a jogi csatározás a felek között, csak szintet lép az ügy. Innentől a Lenovónak égetőbb lesz rendezni a szabadalmi vitát, de nem biztos, hogy ez azonnal gyors megoldást hoz majd. Az Oppót például több európai országból is kitiltották, mire megállapodott a Nokiával.

Noha Németországban most nyert az InterDigital, azt is látni kell, hogy nem feltétlenül a legtisztességesebb vállalatról beszélhetünk jelen esetben. Nem kell sokáig kutakodni a múltjában ahhoz, hogy olyan vádakat lehessen találni, melyekben szabadalmi trollnak titulálták. Tehát direkt azzal a céllal szerezhetett meg korábban szabadalmakat az InterDigital, hogy azokat később bevételszerzésre használja fel. Valójában nem végez értékes kutatómunkát, csak arra utazik, hogy minél több fontos szellemi tulajdonra tegye rá a kezét.

Korábban az InterDigital már az Oppóba is beleállt és csatározott a Xiaomival is, de a Lenovóval sem a mostani volt az első ütközete.




Az InterDigital és a Lenovo egy korábbi eljárásában ugyancsak a kínaiak ellen döntött a bíróság, abban az esetben csaknem 140 millió dollár megfizetésére kötelezték a céget, mert éveken keresztül jogtalanul használta fel az InterDigital birtokában levő szabadalmak által védett technológiát, és eközben ezekért nem fizetett- Akkor is mobil kommunikáció technológiákról volt szó, csak nem Németországban. De már akkor is jóval nagyobb összeget, 337 millió dollárt remélt a perből az InterDigital, és az igényeit azóta sem adta lejjebb.

A német ügy innentől mindenképpen érdekesebb a Lenovo számára. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a következő lépés. Az InterDigital valószínűleg most elégedett, de azt is látni kell, hogy elsősorban arra törekedne, hogy egy számára kedvező szerződés nyélbe ütése lenne az elsődleges célja. Miközben a Lenovo azt hangsúlyozza, hogy a vállalat nem tartja magát a FRAND irányelvekhez, vagyis nem észszerű összeget kér a szabadalmakért.

error: Content is protected !!