Itt az új 3000 és 15000 forintos címlet: ezt kell tudni az új bankjegyekről!

Itt az új 3000 és 15000 forintos címlet: ezt kell tudni az új bankjegyekről!

Itt az új 3000 és 15000 forintos címlet: ezt kell tudni az új bankjegyekről! Változás a magyar pénzekkel kapcsolatban, ezt kell tudni az új forintcímletekről. Az MNB lassan 50 éves hagyományt ápolva idén is különlegességekkel készül az olimpiai évre.

A gyűjtők leginkább azokat az új címleteket várják izgatottan, melyeket a nyári olimpiai és paralimpiai játékok alkalmából bocsátottak ki a magyar sport napján, ami egyébként május 7. Már 1980 óta minden olimpiai játékhoz új érméket veret a Magyar Nemzeti Bank: az idei párizsi játékokra készült „XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Nyári Paralimpiai Játékok” elnevezésű érméket 15 ezer forintos ezüst és 3 ezer forintos színesfém verzióban készítették.
Ezeket az érméket elsősorban a gyűjtőknek ajánlja a jegybank, nem pedig a készpénzforgalomba történő bevezetésük volt a cél. A két címlet képe azonos, csak az értékük és az anyaguk különbözik egymástól.

Az új forintcímletek megjelenésének az idei nyári olimpiai és paralimpiai játékok adták az apropóját. Az érmék előoldalán négy különböző sportág modern ábrázolása látható: a kalapácsvetés, a kenuzás, az úszás és a para-asztalitenisz, amelyekben a magyar csapatoknak leginkább esélyük van érmek szerzésére.

Az absztrakt alakok, melyek a sportágakat ábrázolják, az ép és a parasportolókat egyenlő súllyal és a nemeket egyenlő arányban ábrázolják, hiszen ez az első olyan világjáték, amelyen ugyanannyi női és férfi sportoló vesz részt.
Az érméket tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye a jobb szélen látható, a kenulapát közelében. A hátoldalon egy stadion absztrakt felülnézeti ábrázolása látható, középmezőben a Magyar Olimpiai és a Magyar Paralimpiai Csapat logójával. Az érmék elsődleges célja az értékek közvetítése és a figyelemfelhívás a kiváló sportolói teljesítményekre.

Mindkét érme átmérője 37 mm, szélük recézett. Az ezüst érméből 5000 darab készült tükörfényes kivitelben, míg a színesfém változatból 7000 darab selyemfényes kivitelben. Az ezüst érme legfeljebb három hónapig, míg a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

error: Content is protected !!