Figyelem – Hatalmas büntetést kell fizetnie, ha ezt nem tartja be!

Figyelem – Hatalmas büntetést kell fizetnie, ha ezt nem tartja be!

Figyelem – Hatalmas büntetést kell fizetnie, ha ezt nem tartja be! Magyarországon a tél beköszöntével a hóeltakarítás kötelezettsége minden ingatlan tulajdonosra, beleértve a társasházak lakóközösségeit is, kiterjed. A jogi szabályozások értelmében az ingatlanok előtti járdaszakaszok síkosságmentesítése az ingatlan tulajdonosának vagy lakóinak felelőssége.

Hóeltakarítás és Csúszásmentesítés Kötelezettsége

  • Közterületek: A közterületeket illetően a felelősség megoszlik. Az önkormányzatok, közútkezelők és az ingatlan tulajdonosok egyaránt felelősek a hozzájuk tartozó területek tisztántartásáért​​.
  • Ingatlanok előtti járdaszakaszok: A házak és társasházak előtti járdaszakaszok hóeltakarítása az ott lakók vagy a lakóközösség felelőssége. Társasházak esetében gyakori, hogy a lakóközösség megbízást ad a takarításra, és ezt a költségvetésükben is figyelembe veszik​​.




Jogi Felelősség és Büntetés

  • Baleset esetén: Ha valaki az ingatlan előtti síkos járdán elesik és megsérül, a tulajdonos felelősséggel tartozhat a károkért. Ez magában foglalhatja a sértett által elszenvedett anyagi veszteségek megtérítését, például ha táppénzre kell mennie​​.
  • Bírságok: Ha az ingatlan tulajdonosai vagy bérlői nem tesznek eleget a hóeltakarítás és csúszásmentesítés kötelezettségének, súlyos bírságot kaphatnak. Ez különösen fontos, mivel a szabályok a tulajdonosok jogi felelősségét is magukban foglalják​​.

A – és jéghelyzet kezelése pedig nem csak a családiház-tulajdonosok, hanem a társasházak albetét-tulajdonosainak is kötelessége – írja a Pénzcentrum.

Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnökének Megjegyzései

Kaplonyi György szerint a hólapátolás nem a közös képviselő kötelessége, hanem a tulajdonosoké vagy a lakóközösségé. Ebben az esetben a társasház költségvetésében szerepelnie kell a takarítási díjtételnek​​.

Összegzés

A hóeltakarítás Magyarországon nem csupán praktikus, hanem jogi kötelezettség is. Az ingatlan tulajdonosainak, beleértve a társasházakat is, biztosítaniuk kell az ingatlanuk előtti járdaszakaszok síkosságmentes állapotát. Ennek elmulasztása súlyos jogi és anyagi következményekkel járhat.

error: Content is protected !!