Nyugdíjasok figyelem – Fontos levél érkezik hamarosan ki ne dobja, sok pénz múlik rajta!

Nyugdíjasok figyelem – Fontos levél érkezik hamarosan ki ne dobja, sok pénz múlik rajta!

Nyugdíjasok figyelem – Fontos levél érkezik hamarosan ki ne dobja, sok pénz múlik rajta! Jelenleg nagyjából egymillió magyar nyugdíjasnak utalják ki a járandóságát bankszámlára – írja a Pénzcentrum. És hozzáfűzik, ők is meg fogják kapni a pénzintézetektől azt a részletes kimutatást, amelyben részleteznek minden bankolási költséget. Amelyet a tavalyi évben kellett kifizetniük.

(További friss híreink)

Ennek alapján dönthetnek a továbbiakról. Ami azt jelenti, ha úgy tetszik, kedvezőbb ajánlat után is nézhetnek. Ugyanakkor az Országos Nyugdíjas Parlament úgy véli, ezt több dolog hátráltatja, például az, hogy az idősek – a fiatalabbakhoz hasonlóan – többnyire csak a bankszámlájukat használják. Mert szerintük kevés a 150 ezer forintos, ingyenesen felvehető összeg, és vidéken egyre kevesebb helyen juthatnak készpénzhez.

A portál megjegyzi, a nyugdíjasok életmódja megkívánja, hogy készpénzt is tartsanak maguknál. Ne csak a számlájukon legyen hozzáférhető a vagyonuk. A szervezet tehát azt javasolja, lehessen a nyugdíj egyik részét bankszámlára, egy másikat pedig készpénzben kérni. Ugyanis most vagy az egyikre, vagy a másikra van lehetőség.

Már tavaly is felröppent, hogy, Jön a kötelező bankszámla, amivel elsősorban a nyugdíjasokat célozzák. Havi 1000 forint egy magyar nyugdíjasnak mekkora teher?

Gyakorlatilag minden nagyobb magyar banknak be kell vezetnie az úgynevezett alapszámlát. Az ötlet nem újdonság, a bankok már kínáltak ehhez hasonló konstrukciókat, de most itt a kormány verziója, ami kötelezővé teszi.


Az alapszámla lényege az, hogy csak alapszolgáltatásokat nyújt, és cserébe olcsónak kell lennie, hogy azok is igénybe vegyék a banki szolgáltatások, akik eddig ódzkodtak tőle. Ilyen célcsoportnak számítanak azok a nyugdíjasok, akiknek a postás viszi a nyugdíjat, és a pénzük kezelésére vesznek igénybe bankot, megspórolva az ezzel járó költségeket.

A rendelet alapján az alapszámla főbb jellemzői ezek lesznek:

Minden hitelintézetnek nyújtania kell ilyet.– Az alapszámlához nem kapcsolható hitelkeret.– A számlának csak egy tulajdonosa lehet.– A számlavezetési 2023 július 1.-től maximum 1000 forint lehet.

A havidíjért cserébe:

  • az adott hónapban magyarországi ATM-ből két készpénzfelvételt hajthat végre, melynek együttes összege nem haladja meg a 150.000 Ft-ot vagy az intézmény saját bankfiókjából vehet fel készpénzt maximum egyszeri 50.000 Ft értékben;
  • valamint a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi 4 átutalást bonyolíthat le. Az összes utalás összege nem lehet több mint 100.000 Ft.

A számlán bonyolított fizetési műveletek száma – a napi biztonsági limitet kivéve – sem korlátozható, azonban azok díját a szolgáltatók a szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg. A pénzügyi szolgáltató ugyanakkor nem számíthat fel díjat a forintban történő bankkártyás fizetés, az alapszámlára forintban történő készpénzbefizetés, valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem.

error: Content is protected !!