Ennyit kell fizetnünk egy gombóc fagyiért 2024-ben, szinte luxus! Ön hajlandó ennyit fizetni érte?

Ennyit kell fizetnünk egy gombóc fagyiért 2024-ben, szinte luxus! Ön hajlandó ennyit fizetni érte?

Ennyit kell fizetnünk egy gombóc fagyiért 2024-ben, szinte luxus! Ön hajlandó ennyit fizetni érte? A cukrászdákat és a fagyizókat sem kímélték a válságok, sokan már tavaly bezártak. A legtöbb hely azonban még kitart, és bizakodva várják az idei szezont. Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak nyilatkozott arról, milyenek a cukrászdák idei kilátásai, mennyibe kerülhet egy gombóc fagyi, illetve a zsugorinflációról is szót ejtett.

Erdélyi Balázs általánosságban elmondta, hogy bár változó képet mutat az ország, az üzletbezárások ellenére sincs ok egyelőre panaszra. Úgy látja, a cukrászdák még az elérhető luxus kategóriát kínálják, és ha esetleg ritkábban is, de a vendégek többsége tavaly is megengedhette magának, hogy betérjenek egy süteményre vagy fagylaltra.

A cukrászdák egyre jobb minőséget kínálnak, sok helyen igazi kulináris élményben van részük a vendégeknek, és még mindig könnyebben megfizethető, mint például egy menő étterem – mondta, hozzátéve, hogy bíznak abban, hogy az idei szezon jobb lesz, hogy már ne csak a túlélésről szóljanak az évek.




Erdélyi Balázst a fagylalt és a sütemények idei átlagáráról is megkérdezték. Elmondta, hogy a fagylalt esetében egyelőre nem kell nagy áremeléssel számolni. Vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont, és akik emelni kényszerülnek, azok is nagyjából csak 10-15 százalékos árkorrekciót terveznek, ami az éves infláció mértékét sem éri el.

A frekventáltabb helyeken 600-650 forint körül várható egy gombóc fagylalt ára, de biztosan sokan fogják 500 és 600 forint között kínálni idén is a fagylaltjukat. A sütemények ára átlagosan 1000 és 1500 forint között mozog a legtöbb helyen, de talán ebben nagyobb különbség tapasztalható az elhelyezkedéstől és az üzletpolitikától függően– részletezte.

Ezután a zsugorinflációról is szót ejtett, ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a fagylalt értékesítésénél eddig is fel kellett tüntetni, mennyi egy gombóc tömege, tehát teljesen transzparensen látszik a mennyiség. Ez általában 5 dkg, de sok helyen áttértek már a mérésre, ahol a vendég grammra pontosan annyit fizet, amennyit kapott. A sütemények mérete pedig évek óta csökken, de ennek oka nem a zsugorinfláció, hanem a nemzetközi cukrászati trendek és a mai táplálkozási igényekhez való igazodás.

Ez is érdekelhet:

Most érkezett, óriási döntést hozott az Auchan! Ha ide jársz vásárolni akkor ezt feltétlenül olvasd el! >>>

error: Content is protected !!